Categorieën
Commentaar Politiek

WAT IS DE TOEKOMST VAN NSC?

Honderdvijftig leden van Nieuw Sociaal Contract kwamen vrijdagavond 16 februari in Zwolle bijeen over het vertrek van de partij uit de kabinetsformatie.

Voorman Pieter Omtzigt spreekt er over een te verbeteren communicatie en dat deze ledenbijeenkomst bijzonder is, omdat geen enkele andere partij zoiets doet. Ook geeft hij toe zelf een foutje te kunnen maken en stelt dat NSC een jonge partij is.

Pieter Omtzigt. © Jeroen van der Kallen

Relevant is welke koers NSC onder leiding van Omtzigt gaat varen. Is hij daadwerkelijk voor een gedoogrol om een kabinet met PVV, VVD en BBB te steunen? En schat hij zijn pleidooi voor een extraparlementair kabinet echt op waarde? Stuurt Omtzigt nog onverwachts aan op regeringsdeelname met GL-PvdA en D66? Of blijkt hij zomaar voorstander van nieuwe verkiezingen, wie weet?

Voorlopig is Kim Putters, de tweede informateur, aan zet. Omtzigt is positief over de rol van Putters. Belangrijker is dat NSC kelderde in de peilingen door het verlaten van het informatieproces onder leiding van Plasterk. Deze gang van zaken kan Omtzigt zich geen tweede, laat staan, een derde keer veroorloven.

Wiebe Dooper