Categorieën
Columns Europa Politiek

VVD-leider Yeşilgöz volgt de Europese lijn

VVD-leider en fractievoorzitter Yesilgöz heeft duidelijk gemaakt niet te willen meedoen aan de samenstelling van een rechts kabinet van PVV, NSC en BBB, vanwege het verlies van tien Kamerzetels. Ze ziet slechts een gedoogrol weggelegd.

Op vrijdagavond zegt Yesilgöz in Nieuwsuur dat ze geen ‘politieke spelletjes’ speelt, aldus Nu.nl. Dat is een ongeloofwaardige bewering, want de VVD-leider dient meer de Europese belangen dan de landelijke.

Kysia Hekster, NOS-correspondent voor de Europese Unie, NAVO, België en Luxemburg, vangt binnen haar netwerk op dat kabinetsdeelname van de VVD met de PVV de eventuele benoeming van Rutte als secretaris-generaal van de NAVO in gevaar kan brengen.

Jos Arkes, voormalig VVD-er en consultant, wijst erop dat Renew Europe, de fractie van Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten, de VVD niet graag ziet samenwerken met de PVV, omdat deze zeer kritisch is ten aanzien van Brussel.

Het was beter geweest indien Yesilgöz wel aan gesprekken voor een nieuw kabinet had deelgenomen. Zij had op een geschikt moment dat overleg kunnen verlaten op basis van inhoudelijk argumenten, want formeren met de PVV is sowieso geen appeltje-eitje.

Er liggen genoeg vraagstukken waar verschillen over bestaan tussen VVD en PVV: Wilders wil namelijk een referendum over nexit, stoppen met wapenleveranties aan Oekraïne, een hard asielbeleid, het afschaffen van het eigen risico, et cetera.

Het geschetste politieke optreden van Yesilgöz is niet indrukwekkend. Ze heeft VVD-stemmers die ervan uitgaan dat zij landelijke belangen dient in het hemd gezet.

Binnenkort ontvangen de leden een brief met een uitleg van de VVD-leider. Dat zal – vermoedelijk – wederom geen sterk verhaal zijn.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.nu.nl/politiek/6291243/yesilgoz-houdt-vol-vvd-niet-in-kabinet-kiezer-geeft-aan-dat-het-anders-moet.html

https://twitter.com/VBerndsen/status/1671986716557688837/photo/1

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2498997-nexit-asielzoekers-en-oekraine-wat-zien-vvd-nsc-en-bbb-in-wilders-buitenlandplannen