Categorieën
Boeken Cultuur Fryslân Geschiedenis

Vernieuwde uitgave ‘Joden van Leeuwarden’ gepresenteerd

In Historisch Centrum Leeuwarden werd op maandag 30 mei 2022 de vernieuwde uitgave van de ‘Joden van Leeuwarden’ van de auteur Hartog Beem gepresenteerd. Het boek werd aangeboden aan burgemeester Buma van Leeuwarden, voormalig burgemeester Hayo Apotheker en de voorzitter van de Joodse gemeente Benno Troostwijk. Onder de ongeveer zeventig aanwezigen waren ook de dochters van de co-auteur Van Agt, nakomelingen van de familie Jacobson, die de oudste begraafplaats in Leeuwarden stichtte, en Arjen Lont, de Israëlische consul.

Benno Troostwijk, voorzitter van de Joodse gemeente in Leeuwarden.

In een dankwoord van allen werd aandacht geschonken aan belangrijke lessen uit de geschiedenis en persoonlijke ervaringen. Benno Troostwijk verzocht om een minuut stilte ter nagedachtenis van de heer en mevrouw Beem. Opperrabijn Jacobs gaf een drasha. De vertegenwoordigers van Tresoar (Johan Steendam) en van het Historisch Centrum Leeuwarden (directeur Seffinga) ontvingen het boek met de bibliografie van Hartog Beem (door Shulamit Vomberg in Dutch Jewish History 3).

Opperrabbijn Jacobs.

Aansluitend werd de locatie bezocht van de oudste Joodse begraafplaats in de Friese hoofdstad, die in de periode 1670-1786 in gebruik was en nu nog zichtbaar in een binnenplaats van Tresoar. Vervolgens werd een wandeling gemaakt naar de voormalige tweede Joodse begraafplaats aan de Groeneweg, in gebruik tussen 1786 en1833. De graven en grafstenen van de twee begraafplaatsen werden na de Tweede Wereldoorlog overgebracht naar de nieuwe begraafplaats aan de Jelsumerstraat.

Met dank aan Chaim Caran. De ‘Joden van Leeuwarden’ is te bestellen via:
https://www.vangorcum.nl/cultuur-historie/100-344_Joden-van-Leeuwarden