Categorieën
Sociaal Sport Súdwest

Stichting Skarsweagen wil It Foarûnder overnemen

Stichting Skarsweagen, een samenwerking van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) en de gemeente Súdwest-Fryslân, heeft het voornemen It Foarûnder over te nemen. De eigenaar van het café-restaurant op het Starteiland wil de zaak van de hand doen. Met de overname hebben de KWS en de gemeente gezamenlijk eigendom van de grond en vastgoed op het Starteiland.

Regie op ontwikkeling watersportcentrum het Starteiland

Stichting Skarsweagen voert al sinds 1992 met haar vrijwilligersorganisatie het beheer over het Starteiland inclusief havens en pontverbinding. Met de overname heeft de stichting de volledige regie over de ontwikkeling van het Starteiland. Het café-restaurant is namelijk het enige stuk vastgoed wat nog niet onder de stichting valt.

“De familie Vellinga heeft zeilers en toeristen jarenlang fantastisch ontvangen. Als de overname een feit is, zal de stichting  het restaurant en de voorzieningen daarop verder uitbouwen en in de toekomst ontwikkelen tot een multifunctioneel watersportcentrum”, zegt Karst Doevendans van Stichting Skarsweagen.

Samen investeren in een uitnodigend en toegankelijk Starteiland

De gemeente Súdwest-Fryslân verstrekt een lening aan de stichting Skarsweagen voor de gedeeltelijke financiering van de aankoop. Ook KWS verstrekt een lening (via haar gelieerde stichting de Kajuit) en stichting Skarsweagen zet daarnaast eigen middelen in. Voorwaarde voor de lening is wel dat het Starteiland en de (horeca)voorzieningen op het eiland een maximaal open karakter hebben, uitnodigend en toegankelijk voor alle bezoekers.

De nieuwe exploitant wordt Evert Jan van den Hoed. Hij is eigenaar van Restaurant Roast in Leeuwarden en was hiervoor zeven jaar werkzaam voor It Foarûnder.