Categorieën
Commentaar Politiek

RUTTE IV: NOG 44 ZETELS

Maurice de Hond peilt zondag 28 augustus 2022 Rutte IV op 44 zetels. BBB is de winnaar in dit overzicht met een enorme winst van 18 en vormt met 19 virtuele zetels een bedreiging voor de VVD. De partij van Mark Rutte is nog steeds de grootste met – slechts – 20 zetels. PVV neemt een derde plek in met 17.

‘Het is nu minder dan anderhalf jaar na de vorige verkiezingen en nog nooit eerder hen ik in zo’n relatief korte tijd zoveel electorale verschuivingen gezien als we nu zien t.o.v. die verkiezingen van half maart 2021‘, aldus Maurice de Hond. (bron: https://peilingen.maurice.nl/2022/08/code-rood/)

Regeringspartijen VVD en D66 verliezen bijna de helft van hun kiezers en het CDA houdt bijna een derde over: van 15 naar 6 zetels. Interessant is verder op de site van De Hond het overzicht met de relatie tussen stikstofdossier en politieke voorkeur. 22% van de CDA-aanhang wil dat Rutte IV het beoogde stikstofbeleid doorzet en bij de VVD-kiezers ligt die score op 53%.

Er wordt wel gezegd dat politieke peilingen de waan van de dag zijn. Dat verdient een nuance. Daar worden vaak peilingen tijdens verkiezingscampagnes mee bedoeld. De meting van vandaag is een richtlijn voor wat betreft het beleid van Rutte IV dat niet goed aanslaat bij de kiezer, vooral ten aanzien van: stikstofzaken, energiesores, asielvraagstukken en koopkrachtissues.

Wiebe Dooper