Categorieën
Politiek Sociaal Súdwest

DANKZIJ PVDA-WETHOUDER POELMAN VAN SÚDWEST WORDT RIJBEWIJS ID

Binnenkort kun je waarschijnlijk het rijbewijs gebruiken als legitimatiebewijs bij het aanvragen van een uitkering en andere minimaregelingen. Voor veel mensen in Nederland met een krappe beurs een uitkomst. Vorig jaar legde PvdA-wethouder Marianne Poelman van Súdwest-Fryslân dit tijdens een bezoek aan minister Carola Schouten voor.

Het rijbewijs als identiteitskaart lijkt misschien een kleine verandering, maar de impact is groot. Veel inwoners die moeite hebben om rond te komen, hebben vaak geen geldig identiteitsbewijs. Bij het aanvragen van bijvoorbeeld de energietoeslag moesten zij eerst een ID-bewijs kopen. Pas daarna kunnen ze energietoeslag en andere regelingen aanvragen. “Een volstrekt onwenselijke situatie” aldus wethouder Marianne Poelman. “We maken het daarmee onnodig ingewikkeld, vooral voor mensen die al moeite hebben met het woud aan regels. Dankzij de inzet van Súdwest-Fryslân wordt de wet nu aangepast en daar profiteert straks heel Nederland van.”

PvdA-wethouder Marianne Poelman.

Wetsvoorstel in de Tweede Kamer

Deze aanpassing is onderdeel van het wetsvoorstel ‘Participatie in balans’. Dit voorstel is ingediend bij de Tweede Kamer door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als dit voorstel wordt goedgekeurd, kun je binnenkort je rijbewijs gebruiken om je te legitimeren bij het aanvragen van verschillende regelingen.

Werkbezoek minister Schouten

Op 6 maart 2023 bezocht minister Schouten Súdwest-Fryslân. Ze ging langs bij het Stipepunt van Sociaal Collectief in Sneek en sprak met inwoners over verschillende buurtinitiatieven. Ook had ze een gesprek met Marianne Poelman over hoe de gemeente regelingen toegankelijker maakt, zoals de inloopmomenten in dorpen en wijken met SWF Tichtby.