Categorieën
Nederland Politiek Súdwest

PvdA-vriendinnen Jannewietske de Vries en Marijke Roskam werkten samen bij de Floriade

De Floriade Expo 2022 gaat al jarenlang gebukt onder miljoenenschulden. Deze week werd een nieuwe forse tegenvaller van 34 miljoen bekend, waardoor het college van de gemeente Almere donderdagavond 23 juni aftrad. PvdA-burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân en Marijke Roskam, fractievoorzitter van deze partij in dezelfde gemeente, werkten in een eerder stadium beiden voor de Floriade.

De Vries was vanaf begin 2016 tot aan de zomer van 2018 directeur van de Floriade en Roskam was er hoofd communicatie. Het duo onderhoudt reeds jarenlang hechte vriendschappelijke banden.

Door tegenvallende bezoekersaantallen krijgt de Floriade er momenteel een extra kostenpost van 34 miljoen bij. Al eerder meldde de gemeente Almere dat 41,5 miljoen werd uitgegeven. In totaal bedraagt de gemeentelijke bijdrage aan de Floriade circa 75 miljoen.

In de raadsvergadering van 23 juni waarin het college van Almere aftrad, gaf PVV-oppositieleider Toon van Dijk aan ‘dat zijn partij vanaf het eerste begin al heeft gewaarschuwd dat het een financiële strop zou worden’, aldus De Telegraaf. PvdA-fractievoorzitter Ruud de Jonge zei: ‘Wij hebben respect voor de beslissing van het college om op dit moment deze verantwoordelijkheid te nemen.’