Categorieën
Godsdienst Overheid Politiek Politieke en ambtelijke cultuur Sociaal Zorg

Polderende werkgevers en vakbonden links ingehaald: de verzorgingsstaat won de verkiezingen

(tekst: Menno Tamminga op wyniasweek.nl)

Werkgeversorganisatie VNO-NCW hamerde donderdag in zijn eerste reactie op de verkiezingsuitslag op de noodzaak van een stabiel meerderheidskabinet. Maar wat doet op vrijdag werkgeverspartij bij uitstek, de VVD? Een stabiel meerderheidskabinet vooralsnog vrijwel onmogelijk maken door te kiezen voor een gedoogrol in een centrum-rechts kabinet.

Als de werkgeverslobby, geleid door D66-er Ingrid Thijssen, al geen gehoor meer vindt bij de VVD, wat moet men dan met de drie grote winnaars van woensdag: PVV, Nieuw Sociaal Contract (NSC) en BBB?

De uitslag heet een ruk naar rechts, maar je kunt ook zeggen: ruk naar links. Een ruk naar klassieke, zo u wilt: ouderwets linkse thema’s. De PVV pleit al jaren voor verlaging van de AOW-leeftijd naar het ‘ouderwetse’ 65 jaar. Geen eigen risico in de gezondheidszorg. Een royalere verzorgingsstaat. Dat deze thema’s van PVV-leider Geert Wilders aanslaan is begrijpelijk. Een substantieel deel van de kiezers gruwt bijvoorbeeld van de kosten en de keuzestress van de zorgverzekeringswet (2006) en verlangt terug naar het Ziekenfonds.

Leest u verder via: Polderende werkgevers en vakbonden links ingehaald: de verzorgingsstaat won de verkiezingen – Wynia’s Week (wyniasweek.nl)