Categorieën
Commentaar

OPVOLGING RUTTE: DIJKHOFF EN SCHIPPERS NIET. YESILGÖZ HEEFT DE BESTE PAPIEREN

Klaas Dijkhoff en Edith Schippers hebben te kennen gegeven niet voor de opvolging van Mark Rutte in aanmerking te willen komen. Die opvolger wordt binnenkort bekendgemaakt door het landelijk bestuursoverleg van de VVD. Dilan Yeşilgöz, minister van Justitie, gooit de hoogste ogen.

Inmiddels heeft voormalig Kamerlid André Bosman zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap, maar volgens de NOS maakt hij weinig kans. Maar dit houdt wel in dat er lijsttrekkersverkiezingen komen, overeenkomstig de statuten van de partij.

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans ‘laat haar kandidatuur nog even boven de markt zweven’, schrijft RTL4. Ik acht haar kansloos, want ze laat zich in het debat uit het veld slaan door een te grote emotionaliteit. Daarnaast wordt Jeanine Hennis genoemd, maar zij maakt evenmin kans, volgens mij.

Eveneens circuleert de naam van Christianne van der Wal (demissionair stikstofminister), die wel gemotiveerd zou zijn voor het lijsttrekkerschap. Uit het RTL Nieuwspanel blijkt ‘dat 18 procent van de VVD-stemmers Christianne van der Wal een acceptabele optie vindt’. Ik ben niet overtuigd van haar kansen.

Dilan Yeşilgöz, de minister van Justitie, wordt naar voren gebracht als de meest kansrijke kandidaat, maar liefst 68 procent ziet in haar een geschikte opvolger, aldus het Nieuwspanel van RTL. Zij ‘weet zich tot nu toe – zo zeggen ze in Den Haag – prima staande te houden op dit ministerie, waar al menig bewindspersoon is gevallen.’ 

Yesilgöz staat in de startblokken.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://nos.nl/collectie/13942/artikel/2482327-klaas-dijkhoff-wil-rutte-niet-opvolgen-als-vvd-lijsttrekker

https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/vvd-presenteert-deze-week-al-kandidaat-lijsttrekker

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5395405/dit-zijn-de-mogelijke-opvolgers-van-mark-rutte