Categorieën
Discriminatie Politiek

Minister zwakt wet tegen discriminatie bij sollicitatie af voor steun in senaat

(tekst: NOS)

Om te voorkomen dat haar wet tegen discriminatie bij sollicitatieprocedures morgen sneuvelt in de Eerste Kamer, heeft demissionair minister Van Gennip (Sociale Zaken) haar voorstel verder afgezwakt. Ze hoopt daarmee tegemoet te komen aan de bezwaren die er leven in de senaat.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de regels zouden gaan gelden voor bedrijven met ten minste 25 medewerkers. Die grens wordt nu verhoogd naar 50 werknemers, waardoor minder werkgevers ermee te maken krijgen. Bij de behandeling van de wet zeiden verschillende senatoren al dat ze bang zijn dat de regels niet werkbaar zijn voor kleine ondernemers.

Eerder had Van Gennip al toegezegd dat er de eerste twee jaar niet op de strengere regels gehandhaafd wordt, zodat bedrijven kunnen wennen aan de nieuwe situatie. Ook geeft dat ruimte om de wet nog aan te passen als die toch niet goed blijkt te werken.

Door de wet worden bedrijven verplicht bij werving en selectie van personeel objectief te werk te gaan. Kandidaten moeten beoordeeld worden op hun competenties, en niet vooral op de vraag of er een ‘klik’ is, zoals nu nog vaak gebeurt. Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat er dan vaak geselecteerd wordt op vooroordelen en stereotypen.

Leest u verder via: https://nos.nl/artikel/2513294-minister-zwakt-wet-tegen-discriminatie-bij-sollicitatie-af-voor-steun-in-senaat