Categorieën
Juridisch Natuur en milieu Overheid

Massaclaim in aantocht tegen de Staat over PFAS in de bodem

(tekst: NOS Nieuws)

Het Amsterdamse advocatenkantoor Knoops wil met een massaclaim tegen de Staat maatregelen afdwingen tegen de hoeveelheid PFAS in de bodem. Verschillende groepen doen mee met de claim, zoals SchipholWatch en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers.

Op honderden plekken in Nederland zit er te veel PFAS in de bodem. Als grote hoeveelheden ons voedsel binnenkomen via bijvoorbeeld beregening van akkerland, kan de stof kanker en andere ziektes veroorzaken. Volgens het RIVM krijgen Nederlanders nu al te veel PFAS binnen.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemicaliën die niet afbreekbaar zijn in de natuur. De stof wordt sinds de jaren 50 gebruikt in antiaanbaklagen in pannen en om regenkleding waterdicht te maken. Ook in smeermiddelen, verpakkingen en blusschuim wordt de stof gebruikt. PFAS is onlangs ook gevonden in hobby-eieren.

RIVM hanteert voor bepaalde varianten een specifieke grens. Als die overschreden wordt, is de stof slecht voor de gezondheid. In 2010 werd een variant van PFAS, PFOS, verboden in heel de EU. Er is in EU-verband ook een voorstel ingediend om het gebruik van PFAS voor 2025 helemaal te stoppen.

Leest u verder via: https://nos.nl/artikel/2512957-massaclaim-in-aantocht-tegen-de-staat-over-pfas-in-de-bodem