Categorieën
Energie Financiën Onderzoek

Lastenverzwaring op komst: Energierekening 2024 circa 200 euro duurder

(tekst: Vastelastenbond op Liwwadders.nl)

Consumenten betalen in 2024 circa € 200 meer voor hun energierekening. Zowel de netwerkkosten, energiebelasting als energietarieven stijgen. Daarnaast hebben verschillende energieleveranciers voor 2024 variabele tarieven aangekondigd die boven het prijsplafond uitkomen. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Alle Nederlandse huishoudens krijgen met een stijging van de energierekening te maken, maar mensen met een variabel contract worden door stijgende variabele tarieven harder getroffen.”

De aangekondigde variabele energietarieven van 2024 van Eneco en Vattenfall komen al boven het prijsplafond uit. De verwachting is dat meer energieleveranciers dit voorbeeld volgen. Het prijsplafond verdwijnt per 2024 en dat betekent dat er geen bescherming vanuit de overheid is tegen oplopende variabele tarieven. “Huishoudens gaan sowieso € 200 meer betalen voor hun energierekening en dat raakt mensen met een kleine beurs. Daar maak ik mij zorgen over”, zegt Wolfert.

Huishoudens met een kleine beurs kunnen het Tijdelijk Noodfonds Energie aanschrijven en bij hun gemeente aankloppen voor energietoeslag. “Politieke partijen hebben de mond vol over bestaanszekerheid, maar de burger krijgt de rekening gepresenteerd. Met een overstap naar een energiecontract met gunstige tarieven en een hoge welkomstbonus kunnen zij deze financiële klap opvangen.”

Overstap voordeliger dan variabel blijven

Wolfert adviseert consumenten met een variabel energiecontract om over te stappen naar een contract met vaste tarieven: “Huishoudens hebben geen invloed op de energiebelasting en netwerkkosten, omdat deze kosten vaststaan en voor iedereen gelijk zijn. Het is wel mogelijk om de hoogte van het energietarief te bepalen. Dat kan door een jaarcontract met vaste tarieven af te sluiten. Overstappen van energieleverancier loont, want er kan een besparing van bijna € 600 behaald worden.”

De boodschap van de Vastelastenbond om over te stappen, wordt ook uitgedragen door Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder stelt dat een energiecontract met vaste tarieven voordeliger is dan variabel blijven. “De oproep van ACM om over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven komt op het juiste moment. Consumenten profiteren van lage tarieven en hoge welkomstkortingen. Daarnaast hebben zij de zekerheid dat de energierekening niet ineens de lucht inschiet wanneer de verwarming vaker aan moet”, verduidelijkt de directeur.

Nederland erg kwetsbaar

Met de koude wintermaanden in het vooruitzicht stijgt het energieverbruik en kan dat invloed hebben op de gasprijs. “Omdat we afhankelijk zijn van de wereldmarkt voor onze gasbevoorrading maakt ons dat kwetsbaar. Er hoeft maar iets geks te gebeuren en de energietarieven gaan weer door het dak. Dat was al merkbaar door de oorlog in Oekraïne en nu in het Midden-Oosten. Bezitters van een variabel energiecontract zien dat terug in een stijgende energierekening.”

Over de Vastelastenbond

De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Zo beheren ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven de energiezaken voor duizenden klanten. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. Door de klanten jaarlijks automatisch over te laten stappen naar het beste aanbod in de markt wordt er financieel voordeel behaald. Ook voert de Vastelastenbond jaarlijks onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven.

Ook kunt u raadplegen: https://www.liwwadders.nl/lastenverzwaring-op-komst-energierekening-2024-circa-200-euro-duurder/