Categorieën
Fryslân Politiek

Kritiek op besluit provincie Friesland tegen actief regenboogbeleid

(tekst: NOS en Omrop Fryslân)

In Friesland wordt verontwaardigd gereageerd op het besluit van de provincie om geen actief ‘regenboogbeleid’ te voeren. Een voorstel van het provinciebestuur werd deze week door de Provinciale Staten aangenomen.

Een regenboogbeleid houdt in dat een overheid zich actief inzet voor onder meer de veiligheid en acceptatie van de lhbti-gemeenschap. Vorige maand gaf het Friese provinciebestuur aan geen actief beleid meer te willen voeren. Volgens gedeputeerde Wiersma (BBB) was dit geen taak van de provincie, maar lag dit bij de gemeenten. Bovendien zou er geen budget voor zijn.

Het voorstel kwam nadat in 2022 in de Provinciale Staten een motie was aangenomen om wel actief een regenboogbeleid te voeren. Daar moest jaarlijks 50.000 euro voor worden vrijgemaakt.

Kritiek

Het plan dat de Gedeputeerde Staten vorige maand lanceerden, leidde tot veel kritiek van partijen en maatschappelijke organisaties. Er werd tegen het voorstel gedemonstreerd en bij een commissievergadering over het onderwerp twee weken geleden was veel publiek aanwezig. Diverse sprekers uitten toen hun zorgen over het voorstel en vertelden persoonlijke verhalen.

Afgelopen woensdag namen de Provinciale Staten het voorstel met een kleine meerderheid aan. Het geld dat voor het actieve beleid was uitgetrokken, gaat terug in de algemene pot.

Leest u verder via: https://nos.nl/artikel/2510977-kritiek-op-besluit-provincie-friesland-tegen-actief-regenboogbeleid