Categorieën
Commentaar Politiek

KLIMAATPAUS TIMMERMANS WORDT GEEN PREMIER

Ik wil premier worden‘, zegt Frans Timmermans tegen de NOS. Maar zijn kans daarop is nihil. En wel om meerdere redenen. De belangrijkste belemmering voor Timmermans is het meedoen van de ‘PartijOmtzigt’ aan de verkiezingen en die gaat enorm scoren. ‘PartijOmtzigt’ heeft in BBB een bijna natuurlijke bondgenoot en deze laatste gaat onder geen beding met Verenigd Links in een kabinet. Samenwerking met de VVD, eventueel aangevuld met een of meer kleinere partijen: JA21, SP of SGP, is logischer.

Timmermans is een man met zelfvertrouwen, spreekt veel talen en zijn inhoudelijke kennis van zaken dient niet onderschat te worden. Zijn werk als Eurocommissaris aan de Grean Deal en dat onlangs ook zijn natuurherstelwet door het Europees Parlement is aangenomen, maken hem tot een aantrekkelijke lijsttrekker voor PvdA-GroenLinks of Verenigd Links.

Ongeveer een maand geleden reageert hij verbaasd op een eventuele terugkeer naar de landelijke politiek, als NRC hem daarover vraagt. Inmiddels is Timmermans’ politieke situatie snel gewijzigd.

Zijn ego kan Frans Timmermans soms in de weg zitten‘, schrijft NRC. Bovendien doet hij enkele keren behoorlijk omstreden uitspraken. Over de vliegtuigramp met de MH17 zegt Timmermans op woensdagavond 8 november 2014 in het tv-programma Pauw: ‘U weet dat er iemand is gevonden met een zuurstofkapje op zijn mond. Die heeft dus de tijd gehad om dat te doen.’ Daarop biedt Timmermans zijn excuses aan.

Jeroen Pauw, donderdagavond 20 juni 2023 op tv te gast bij Renze Klamer, heeft zeer weinig met Timmermans. In het gesprek komt een beeldfragment naar voren over de speech van Frans Timmermans voor de VN-Veiligheidsraad een vijftal dagen na de vliegramp in 2014: ‘Hebben ze de handen van hun geliefden vastgehouden, hebben ze hun kinderen aan hun hart gedrukt?’ Weer een misser van Timmermans.

Op 5 juli 2023 kost de woeste storm Polly een vrouw in Haarlem het leven, doordat een boom op haar auto valt. ‘Het heeft allemaal te maken met klimaatverandering’, beweert Eurocommissaris Timmermans. ‘Quatsch‘, beweert weerdeskundige Helga van Leur. En weerman Wouter van Bernebeek zegt: ‘Totale onzin‘.

Nog belangrijker dan omstreden uitspraken, is dat het merendeel van de Nederlandse kiezers een aanpak van serieuze vraagstukken, waaronder die rondom klimaat, vanuit het politieke midden wil. Daar staat het linkse betoog van Timmermans te ver vanaf.

NRC citeert nog een uitspraak van Matteo Salvini, de Italiaanse staatssecretaris voor Transport, over Eurocommissaris Timmermans: ‘Deze meneer heeft veel schade aangericht, we hopen dat de Nederlandse kiezers hem behandelen zoals hij verdient.’

De wens van klimaatpaus Frenske premier te willen worden is een verkiezingspraatje. Het is een uitspraak zonder gevolgen.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://nos.nl/collectie/13944/video/2483498-frans-timmermans-ik-wil-premier-worden

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/20/timmermans-was-succesvol-in-brussel-maar-riep-ook-felle-weerstand-op-a4170230

https://nos.nl/artikel/707972-timmermans-betreurt-uitspraak

https://www.ad.nl/binnenland/frans-timmermans-linkt-stormdode-aan-klimaatverandering-dat-is-totale-onzin~aaa5ca40/