Categorieën
Columns Politiek

KLIMAATPAUS TIMMERMANS REDT DE PVDA NIET MEER

Het staat al min of meer vast dat Eurocommissaris Frans Timmermans de lijsttrekker wordt van PvdA-GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen, die in november plaatsvinden. Hij is in 2019 reeds succesvol als PvdA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. De PvdA wordt dan de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement met 6 zetels.

In eerdere stadia boeken Wim Kok in 1994, Wouter Bos in 2003 en Diederik Samsom in 2012, succes als PvdA-lijsttrekker. Daarover presenteert journalist Thijs Niemantsverdriet in 2014 De vechtpartij. De PvdA van Kok tot Samsom. Het succes wordt telkens mogelijk door een sterk optredende lijsttrekker in de campagne, niet door de inhoud, aldus de Belgische redacteur Wim Vermeersch.

Met de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 valt de PvdA terug van 38 naar 9 zetels. De dreun van dit historische verlies vormt een zeer belangrijke factor waarom de PvdA-top nu de samenwerking met GroenLinks toejuicht om met Verenigd Links een vuist te maken.

Affiche Verenigd Links met te dominant groen.

Overigens, de PvdA behaalt in 2021 met de landelijke verkiezingen – ook slechts – 9 zetels, net als de SP. Ze delen de vijfde positie op de lijst met daarvoor: VVD 34, D66 24, PVV 17 en CDA 15 zetels.

De PvdA-zege van lijstaanvoerder Timmermans met de Europese verkiezingen in 2019, veroorzaakt geen landelijke wederopstanding van zijn partij. Die komt ook niet meer. De tijden van de sociaaldemocratie zijn grotendeels verleden tijd. Dat weet Frenske ook. Hij is dé klimaatpaus en dé lijsttrekker van RoodGroen of Verenigd Links.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4723146/pvda-europese-verkiezingen-frans-timmermans-europa-stemmen-fvd-pvv

https://www.sampol.be/2014/06/de-vechtpartij-de-pvda-van-kok-tot-samsom

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamerverkiezingen_2021