Categorieën
Columns Politiek

KLAVER: GEEN LIJSTTREKKER ROODGROEN. EN VERTREKT KUIKEN? DIE KANS IS AANZIENLIJK

Jesse Klaver, fractievoorzitter en partijleider van GroenLinks, is helder. Hij heeft gezegd niet beschikbaar te zijn als RoodGroene lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen in het najaar. Klaver wil wel wederom Kamerlid worden. En denkt PvdA-leider Attje Kuiken intussen na om de landelijke politiek vaarwel te zeggen? Jazeker, en de kans dat ze vertrekt is groot.

Hieronder een aantal episodes uit de politieke loopbaan van Kuiken.

Kuiken: Tweede Kamerlid 2006-2023

Sinds 2006 is Kuiken lid van de Tweede Kamer. Ze wordt in april 2022 PvdA-fractievoorzitter en partijleider. Ook is ze vanaf december 2016 tot in maart 2017 fractievoorzitter.

Verandering of rust? 17 juli 2023

Na de zeer geslaagde stemming om met een gemeenschappelijke kandidatenlijst en identiek programma van RoodGroen aan de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 in te gaan, zegt Kuiken op de site van de NOS: ‘Mensen hebben grote behoefte aan verandering, aan lucht. Midden in een politiek van wantrouwen, van tegen elkaar zijn, zeggen wij: nee, we doen het samen.’

Volgens mij hebben de meeste kiezers geen zin in die verandering waar Kuiken over spreekt. De kiezer heeft behoefte aan een overwogen en standvastig beleid vanuit het politieke midden, zoals Omtzigt in grote lijnen voorstelt.

Rutte op het Binnenhof. © Floriske Gerritsma

Motie tegen Rutte: 7 juli – 10 juli 2023

Als Rutte op vrijdag 7 juli de stekker uit het kabinet trekt, heeft Kuiken vervolgens samen met Klaver een motie van wantrouwen tegenover de premier in petto. Daarmee stuurt het duo erop aan dat de premier onmiddellijk vertrekt. Ze trekken de motie weer in, nadat Rutte op maandagochtend 10 juli zijn vertrek uit landelijke politiek aankondigt.

Kuiken en Klaver laten hier een bedenkelijk niveau van opportunisme zien: iemand beentje willen lichten die een eind aan zijn eigen kabinet maakt.

Applaus voor Khadija Arib op Ledenraad: 7 oktober 2022

In Apeldoorn wordt in oktober 2022 een Ledenraad van de PvdA gehouden. Daar krijgt het vertrekkende Tweede Kamerlid Khadija Arib een hartelijk applaus. Partijleider Attje Kuiken treedt niet overtuigend op voor de circa vijfhonderd aanwezigen.

Kuiken vertelt dat ze de brief van andere Kamerleden, gericht aan voorzitter Bergkamp om opheldering te vragen over de zaak-Arib, niet ondertekende, omdat medewerkers van de Tweede Kamer zich onveilig voelden, aldus het AD. Arib legde dit uit als gebrek aan steun en vertrok.

Het betreft een zwakke uitleg van Kuiken met een gelegenheidsargument. Het vragen om opheldering, rondom het onderzoek naar Arib, houdt niet in dat klachten van ambtenaren minder serieus hoeven te worden genomen. Zelfkritiek van Kuiken volgt, doordat ze zegt dat de brief achteraf wel ondertekend had moeten worden.


Kuiken over bepaalde artsen en BIG-register: december 2021 – januari 2022

Op 13 december 2021 stelt Kuiken met D66-collega Wieke Paulusma onderstaande vraag aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid.

‘Bent u het ermee eens dat Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG)-geregistreerde zorgverleners die desinformatie willens en wetens blijven verstrekken als uiteindelijke sanctie geschrapt moeten kunnen worden? Is dit als eens gebeurd? Zo nee, waarom niet?

Kuipers geeft op 24 januari 2022 aan dat dit ter beoordeling is van de tuchtrechter. ‘De maatregel van doorhaling van de BIG-registratie is in een dergelijke situatie nog niet eerder opgelegd‘, zegt de minister.

Naar aanleiding van Kuikens optreden schrijft huisarts Felix van der Wissel haar een open brief op 23 januari 2022, waarvan hieronder de inleiding volgt.

Beste Attje,

Waar is toch de tijd gebleven? De tijd dat we naar elkaar luisterden? De tijd dat, als er artsen waren, die een andere mening hadden, dat je daar als volksvertegenwoordiger naar toe ging om te horen wat ze te zeggen hadden in plaats van je collega’s naar de mond te praten en de hoofden te eisen van deze zogenaamde kwakzalvers, die het beleid van het kabinet en het OMT bekritiseren?

Tenslotte

In de opgesomde episodes komt Kuiken niet bijster sterk naar voren. Het is aan haar de balans op te maken wat ze gaat doen. Dus: ligt Kuikens toekomst nog in de landelijke politiek of niet? Een burgemeesterschap in een mooie provinciestad kan Kuiken wel aan.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.parlement.com/id/vhekc59k3bzi/a_h_attje_kuiken

https://nos.nl/collectie/13944/artikel/2483155-pvda-en-groenlinks-met-een-lijst-de-verkiezingen-in-leden-stemmen-massaal-voor

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2482202-groenlinks-en-pvda-willen-dat-demissionair-premier-rutte-per-direct-opstapt

https://www.ad.nl/politiek/mist-rond-vertrokken-khadija-arib-niet-opgelost-op-pvda-ledenraad~ad6cf91a/

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20212022-1430.html