Categorieën
Politiek

KABINET GEVALLEN

Het kabinet Rutte4 is gevallen. De NOS meldt dat even na 20.00 uur op vrijdagavond 7 juli. De breuk is veroorzaakt doordat de regeringspartijen het niet eens kunnen worden over het asielbeleid. Het is de VVD geweest die vrij plotseling de druk op CDA, D66 en ChristenUnie opvoerde om ‘het Nederlandse asielbeleid veel strenger te maken’, aldus verslaggever Xander van de Wulp.

In beginsel dienen er na de val van een kabinet binnen negentig dagen verkiezingen te volgen en daarbij mag de vakantie worden gerekend.
Echter, er kan nog een lijmpoging volgen om het over het asielbeleid wel eens te worden.

Het is eveneens mogelijk dat ‘VVD, D66 en CDA verder kunnen gaan in een zogenoemd rompkabinet. Dat is een minderheidskabinet dat verder gaat als een van de partijen bij een kabinetscrisis uit het kabinet stapt’, aldus de NOS.  

Overigens is in het dossier van het asielbeleid het onderdeel van de gezinshereniging het breekpunt geweest. De VVD wil groepen vluchtelingen die daaronder vallen het lastiger maken om naar Nederland te komen. De VVD staat daarin recht tegenover de ChristenUnie, die beslist geen voorstander is van enige beperking van gezinshereniging.

De VVD stelt: dat ‘alleen asielzoekers die persoonlijk worden bedreigd, bijvoorbeeld om hun geaardheid of politieke vluchtelingen mogen hun familie hierheen laten komen’. Daarmee wil de grootste regeringspartij de instroom van asielzoekers inperken.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:

https://nos.nl/liveblog/2481941-kabinet-rutte-iv-gevallen-over-asielbeleid