Categorieën
Blik op Bolsward Bolsward Cultuur Politiek

IS CULTUURHISTORISCH CENTRUM DE TIID EEN BODEMLOZE PUT?

Cultuurhistorisch centrum De Tiid in Bolsward heeft financiële zorgen. Maar het college van Súdwest is bereid de helpende hand toe te steken. Cultuurwethouder Petra van den Akker zegt in het Friesch Dagblad: “Cultureel erfgoed maar ook cultuurbeleving kost nu eenmaal geld. Je moet niet enkel kijken naar wat het kost, maar vooral naar wat het je waard is.” Dit zijn fraaie woorden van deze CDA-wethouder.

Het college van Súdwest, waar Van den Akker deel van uitmaakt, wil een structureel bedrag overmaken van 217.220 euro ‘om het museum te redden en extra service aan andere huurders van het voormalige stadhuis te bieden’. Een bedrag van 85.000 euro ligt klaar voor huurcompensatie en 75.000 euro voor een tijdelijk personeelslid marketingzaken en het werven van fondsen. Ook is er een conciërge voor het gebouw nodig, deze kosten bedragen 65.000 euro. En om de servicebalie te optimaliseren heeft Van den Akker 50.000 euro in petto.

Waarop zijn deze bedragen gebaseerd? Deze vraag is relevant, omdat de financiële exploitatie of de jaarrekening van De Tiid ontbreekt. Daarover heeft cultuurwethouder Van den Akker zich te verantwoorden aan de gemeenteraad op donderdag 20 juli aanstaande.

CDA-wethouder Petra van den Akker. De foto werd gemaakt tijdens de campagne voor de raadsverkiezingen van maart 2022. © CDA SWF

De voorspellingen waren dat De Tiid ieder jaar 20.000 bezoekers zou gaan trekken, maar dat zijn er slechts 3100, aldus het FD. Dat is een enorm verschil. Het zou mooi zijn als de raad de oorzakelijke gegevens daarvan boven water krijgt.

Directeur-bestuurder Pascal Arts geeft aan dat de opening van De Tiid in de coronatijd nadelig was. Maar welke rol had Arts bijvoorbeeld zelf in de marketing die niet goed van de grond kwam?

Cultuurwethouder Van den Akker staat voor een pittige opdracht. Ze kan niet om lastige vragen heen ten aanzien van de geschetste financiële toestand en de achtergrond ervan. Ook is het interessant om meer te weten over de exacte bijdrage van directeur-bestuurder Arts in het hele gebeuren.

Wordt vervolgd.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:
‘Súdwest-Fryslân trekt de portemonnee voor museum De Tiid In Bolsward’, in: Friesch Dagblad, 23 juni 2023.