Categorieën
Nederland Onderzoek Politiek

Ipsos: zetelverlies voor PVV tijdens kabinetsvorming

Door Ipsos

In de laatste Politieke Barometer (uitgevoerd tussen 21 en 24 juni in het Ipsos-panel) zijn er verschillende zetelverschuivingen waar te nemen ten opzichte van de vorige meting in mei.

Allereerst de PVV. Nadat de partij van Geert Wilders, samen met de VVD, BBB en NSC tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen kwam, steeg de partij van 45 virtuele zetels in april naar 48 virtuele zetels in mei. Die zetels lijken ze tijdens de kabinetsvorming weer te verliezen: de PVV verliest deze maand 4 zetels en hiermee komt de partij in juni uit op 44 virtuele zetels. Ondanks dit verlies blijft de partij ruim boven de 37 zetels die ze bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 behaalde. De andere coalitiepartijen laten deze maand geen verschuivingen zien.

Op links is juist een stijging in het zetelaantal te zien. GroenLinks-PvdA behaalde deze maand 27 virtuele zetels, een toename van 3 zetels ten opzichte van mei (24 zetels). Ook D66 zag een groei in zetelaantal, met 12 virtuele zetels deze maand, vergeleken met 10 zetels in mei.

Het zeteloverzicht: PVV blijft de grootste partij met 44 zetels, gevolgd door GroenLinks-PvdA (27) en de VVD (20). D66 en NSC komen allebei op 12 zetels en de BBB en CDA op 6 zetels. Partij voor de Dieren behaalt er 5 en SP, DENK, FvD, SGP en Volt halen er allemaal 3. Tot slot behaalt ChristenUnie er 2 en peilt JA21 nu op 1 zetel.

Positieve houding Nederlanders nieuw kabinet neemt af
Waar in mei – de maand waarin de PVV, VVD, BBB en NSC erin slaagden een coalitieakkoord op hoofdlijnen te sluiten – ongeveer één op de drie Nederlanders (31%) een (zeer) positieve indruk over het aanstaande kabinet had, laat ons aanvullend onderzoek van juni zien dat nog maar een kwart van de Nederlanders (27%) hier (zeer) positief over is.

Ook het vertrouwen in het akkoord op hoofdlijnen neemt af. Waar in mei nog een kwart (25%) van de Nederlanders geloofde dat het nieuwe regeerakkoord voor stabiliteit zou zorgen, is dit percentage nu gedaald naar 19 procent. Daarnaast geeft het regeerakkoord nog maar 22 procent van de Nederlanders hoop voor de toekomst, tegenover 30 procent in mei.

De Politieke Barometer wordt uitgevoerd door Ipsos I&O voor EenVandaag. Deze peiling is uitgevoerd door Ipsos I&O in het Ipsos-panel. Sinds januari dit jaar zijn Ipsos Nederland en I&O Research één bedrijf. Tot en met juli blijven er twee zetelpeilingen: één uitgevoerd in het Ipsos-panel, en één uitgevoerd in het I&O Research Panel.

Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag.

Voor meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek kun je ons op X (voorheen Twitter) volgen via https://www.twitter.com/Politieke_B.