Categorieën
Onderzoek Politiek

Ipsos: NSC zakt weg na afbreken formatiegesprekken, PVV profiteert

Door: De Ipsos Politieke Barometer

In de tweede Politieke Barometer van 2024, die plaatsvond tussen 23 en 26 februari, vindt een aantal zetelverschuivingen plaats, waarvan de grootste plaatsvindt bij NSC. De partij van Pieter Omtzigt verliest 7 virtuele zetels en komt hiermee op 11 zetels in februari. Kiezers rekenen het stuklopen van de formatie de partij aan, waardoor NSC in drie maanden tijd bijna gehalveerd is in zetels.

Terwijl NSC 7 zetels verliest, staat de PVV deze maand juist op winst en krijgt er 4 zetels bij. De partij van Geert Wilders wordt het klappen van de formatie minder aangerekend en trekt onder andere kiezers weg bij NSC. Hiermee komt de partij in februari uit op 49 zetels. Dit is het hoogste aantal zetels dat we de PVV hebben gepeild sinds haar oprichting in 2006. Sterker nog, sinds 2006 is geen enkele partij zo hoog gepeild.

En dan het zeteloverzicht: de PVV is met 49 zetels de grootste partij, gevolgd door GroenLinks-PvdA (25). VVD blijft op 19 zetels staan. NSC en D66 komen beide uit op 11 zetels, BBB op 8 en het CDA op 6. Partij voor de Dieren en DENK staan op 4 zetels en SP, FvD en SGP komen uit op 3 zetels. ChristenUnie wordt op 2 zetels gepeild en Volt en JA21 behalen in deze peiling 1 zetel.

Naast de politieke voorkeur hebben we Nederlanders gevraagd naar hun perceptie over de mislukte kabinetsformatie door PVV, VVD, NSC en BBB. De helft (48%) ervaart het stuklopen hiervan als negatief, terwijl een vijfde (20%) dit ziet als een positieve ontwikkeling. NSC wordt voornamelijk gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de mislukte formatie, met 50% van de Nederlanders die deze mening delen. Ook onder Nederlanders die bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen op NSC hebben gestemd, leeft dit gevoel: nagenoeg de helft van hen (47%) houdt NSC hiervoor verantwoordelijk. Dit aandeel is nog hoger onder NSC-stemmers die nu een voorkeur hebben voor een andere partij: twee derde van deze overstappers (67%) wijst de partij van Omtzigt aan als de schuldige. Ook beschouwt driekwart van hen (76%) het als negatief dat de partijen er niet in zijn geslaagd een kabinet te vormen.

Rutte op het Binnenhof. © Floriske Gerritsma

De Politieke Barometer wordt uitgevoerd door Ipsos I&O voor EenVandaag. Deze peiling is uitgevoerd door Ipsos I&O in het Ipsos-panel. Sinds januari dit jaar zijn Ipsos Nederland en I&O Research één bedrijf. Voorlopig blijven er nog twee zetelpeilingen: één uitgevoerd in het Ipsos-panel, en één uitgevoerd in het I&O Research Panel.

De komende maanden zal EenVandaag de peilingen van het Ipsos-panel blijven publiceren.

We gebruiken deze periode om – in samenspraak met belanghebbenden uit media, wetenschap en overheid – te bepalen hoe we in de toekomst zullen omgaan met de zetelpeilingen. Duidelijk is in ieder geval dat Ipsos I&O door zal blijven gaan met zetelpeilingen.

Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag.

Voor meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek kun je ons op X (voorheen Twitter) volgen via https://www.twitter.com/Politieke_B.