Categorieën
Commentaar Landbouw Natuur en milieu Politiek

INTERESSANTE ONTMOETING VAN DER PLAS EN TIMMERMANS

Vandaag, dinsdag 11 april, spreken Caroline van der Plas, politiek leider BBB, en Eurocommissaris Frans Timmermans met elkaar. Vanwege meerdere redenen is er sprake van een interessante ontmoeting. Hierbij enkele hoofdzaken uit de verslaglegging van NOS en Veldpost.

Timmermans licht de Europese kaders toe die er zijn voor de stikstofaanpak van de Nederlandse overheid. Ook zegt hij: ‘Stikstof speelt een cruciale rol maar wij schrijven geen methodes voor.’ Hiermee scoort Van der Plas een punt, want hiermee worden uitlatingen van stikstofminister Van der Wal ontkracht. Zij heeft namelijk beweerd dat ‘de Europese Commissie Nederland geen keuze geeft om zaken anders te doen’.

Ook ontwikkelt Van der Plas een ‘stikstofwet’, die geldt als alternatief voor de plannen van Rutte4. Daarbij vermeldt ze handig dat bij de invulling ondersteuning mogelijk is van Brusselse ambtenaren. Timmermans beweert dat de wet ‘het verdient om gelezen te worden’, aldus de NOS.

Het hoofddoel, is volgens Timmermans, dat natuurgebieden er niet op achteruitgaan. Daarbij is het terugdringen van stikstof onontkoombaar, maar dat kan op diverse manieren. Van der Plas stelt natuurbeleid centraal en niet stikstofbeleid. Ze verwerpt eveneens de genoemde stikstofcrisis, het gaat om een crisis van stikstofregels.

De door BBB en JA21 opgestelde initiatiefnota heeft – ook – de aandacht van Timmermans. ‘Daarmee heeft hij al meer gedaan dan de mensen van D66’, sneert Van der Plas in Veldpost.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://nos.nl/artikel/2470992-van-der-plas-bbb-wil-eigen-stikstofwet-urocommissaris-timmermans-steunt-initiatief

https://www.veld-post.nl/artikel/710951-caroline-van-der-plas-spreekt-frans-timmermans-over-stikstofbeleid/