Categorieën
Columns Sport

HOCUS POCUS IN DE VOETBALVERSLAGGEVING

Het huidige voetbal volg ik redelijk goed, hoewel niet meer op de voet. Dat heeft mede te maken met de verminderde kwaliteit in de verslaggeving. Er worden te vaak merkwaardige opsommingen gemaakt van allerlei onnodige zaken. Het zijn willekeurig samengestelde statistieken waar de geïnteresseerde liefhebber niet veel aan heeft.

Een van de oorzaken van die onsamenhangende informatiereeksen is de (wild)groei van het gokken op voetbalwedstrijden. Op veel bezochte sites van Voetbal International en Voetbalprimeur is dat zichtbaar. Vandaag kwam op de site van Voetbalprimeur bijgaand tekstfragment voorbij: Herhaling van Champions League-finale: 100x je inleg bij goals Liverpool en Real!

Ook softie Tom Egbers leidt op zondagavond Studio Voetbal graag in met opsommingen. Verslaggevers van allerlei sportzenders doen daar tijdens het wedstrijdcommentaar aan mee. Ajax heeft in een vorig duel het eerste kwartier drie keer verkeerd uitverdedigd. De dappere aanval van Feijenoord wist zes maal achtereen de winst te verzilveren in de laatste minuut. Volksclub Cambuur verloor voor de twaalfde keer op rij de derby tegen provinciale angstgegner It Fean. PSV mist vijf basisspelers, drie hebben een bezeerde knie, de vierde een burnout en de vijfde is snipverkouden. Et cetera, et cetera.

Volgens mij was het de onlangs zeventig jaar oud geworden Duitse international Manfred Kaltz die vertelde dat hij verbaasd is dat het hedendaagse voetbal nog zoveel publiek trekt. Het zal ermee te maken hebben dat supporters houden van: groepsgedrag dat zowel veiligheid biedt als het uiten van primaire emoties, zingen van het clublied, zwaaien met vlaggen en juichen in het clubshirt.

Voetbalfans vertonen eigentijds stamgedrag onder toeziend oog van sportmedia en gehaaide wedkantoren.

Wiebe Dooper