Categorieën
Economie Geschiedenis Nederland

HISTORISCHE HESSENWEGEN

In bijna alle kustprovincies ging het transport van goederen vroeger vooral over waterwegen en in het oosten van Nederland over hessenwegen (handelswegen). Dat staat in een interessant artikel van de canon van Nederland.

‘Hessenwegen waren handelswegen door Noord-Duitsland en Oost-Nederland richting Utrecht. Er waren verschillende hessenwegen. Volgens de overlevering hebben de hessenwegen hun benaming te danken aan Duitse kooplieden uit de buurt van Kassel in Hessen’, aldus het artikel.

De handelswegen liepen niet langs de doorgaande routes van steden en dorpen, omdat de handelaren gebruik maakten van hessenwagens, ‘die een bredere spoorwijdte (157cm, 173cm – belading: 1800-3000kg) hadden dan in de Nederlanden was toegestaan (128cm – belading tot: 1100kg) en daardoor niet pasten in de karrensporen van hier gebruikte karren en wagens.’ De hessenwegen, die de kooplieden volgden, liepen dus over de meer woeste gronden.

Hessenweg bij Lunteren. Collectie Nico Reus

Het artikel informeert dat in of bij veel plaatsen de straatnaam Hessenweg voorkomt. Ook zijn wielsporen van hessenwagens nog terug te vinden in bepaalde heidestreken. ‘Deze sporen waren op sommige plaatsen honderden meters breed omdat de zware wagens steeds een route namen die nog niet kapotgereden was.’

Handelaren reden veelal in groepen langs de hessenwegen om zich te beschermen tegen dieven. Onderweg werd overnacht in herbergen, die namen hadden als ‘bijvoorbeeld de Woeste Hoeve’.

WD

Leest u verder via: https://www.canonvannederland.nl/…/leusden/hessenweg