Categorieën
Columns Humor

HILDEGONDA: ‘MIJN BESTE VRIENDIN IS GEWOON CURSUSMOE’

Zondagavond laat raakte mijn echtgenote Hildegonda verdrietig, nadat haar beste vriendin Irene-Afke belde. Ze had last van cursusvermoeidheid.

Daarvoor was het weekeinde voor ons gezin plezierig verlopen. Hildegonda had een mooie wandelroute opgezocht ergens in de gemeente Oosterstellingwerf. Tijdens de tocht liep ze voorop en leidde ons over paden, bruggetjes en langs vennetjes. Marco, Liesbeth, Erna-Clazien en ik genoten zeer.

De stemming van Hildegonda sloeg om na het zware gesprek met Irene-Afke. Jarenlang waren ze al hartsvriendinnen. Irene-Afke leidde een avontuurlijk leven. Op zestienjarige leeftijd vertrok ze naar Israël om er lang in een kibboets te verblijven. Terug in Nederland trouwde Irene-Afke snel en later nog een keer. Ze kreeg geen kinderen.

Tot haar 45ste wisselde Irene-Afke vaak van baan. Daarna kwam ze een tijdlang niet aan de bak. Via het UWV volgde ze een cursus solliciteren met als onderdelen: 1. Hoe stel ik een goed CV op? 2. Hoe schrijf ik een uitstekende brief? 3. Op welke wijze presenteer ik me in een sollicitatiegesprek? 4. Wat zijn de verschillen tussen de ambtelijke cultuur en de bedrijfscultuur? 5. In welke cultuur voel ik met het beste thuis en waarom?

Irene-Afke was zeer enthousiast en ze kon vrij direct aan de slag bij een grote bank. De directrice van leningen stelde Irene-Afke een cursus klantgericht communiceren voor, omdat baliewerkzaamheden in haar werkomschrijving waren vastgelegd. Aangezien de directrice niet helemaal onder de indruk was van Irene-Afke’s opleidingsniveau volgde ook nog een cursus rekenen. Jammer genoeg kreeg Irene-Afke na een half jaar duizelingen van het saaie werk op de bank.

Irene-Afke kreeg het voor elkaar dat ze binnen een halfjaar een omscholing kon doen voor klasse-assistente. Daarbij kwam van pas dat ze de cursus solliciteren reeds had gevolgd. Als klasse-assistente kreeg ze een korte cursus onderwijskundige werkvormen, een cursus bordschrijven en een korte cursusinstructie: Hoe is de school georganiseerd?

Vorige week knapte Irene-Afke ook af op het werk van klasse-assistente. En daarover belde ze dus zondagavond met Hildegonda. Dat telefoongesprek duurde ruim anderhalf uur. Hildegonda vertrouwde me voor het naar bed gaan toe dat Irene-Afke bereid was hard te werken, echter: ‘Mijn beste vriendin is gewoon cursusmoe.’

Wiebe Dooper