Categorieën
Boeken Geschiedenis Verhalen Verkeer

GODFRIED BOMANS GENOOTSCHAP: DE EERSTE AUTO

Op 12 juni 1920 kocht vader Bomans zijn eerste auto. De eerste tocht ging van Haarlem naar Noordwijkerhout en via Zandvoort terug naar Haarlem. Er zouden meerdere auto’s en tochten volgen. Zo nam Bomans sr. de Mercedes van de wereldberoemde artieste Josephine Baker over.

Hij brengt het gezin tot in het buitenland, om culturele schatten te gaan ontdekken. Met ‘Weer een kathedraal’ weet Godfried de pret te drukken. Helemaal zonder gevaar was het autorijden voor Bomans niet. Op 17 januari 1925 veroorzaakte Bomans sr. een aanrijding nabij de Houtbrug waarbij twee kinderen hun voortanden verloren en een derde kind met zijn hoofd door de voorruit vloog en daarbij snijwonden opliep.

In december 1959 reed Godfried een voetganger aan op de Zonnelaan. De 74-jarige liep een beenbreuk op. In februari 1969 veroorzaakte de zangeres Therese Steinmetz een ongeluk op de Haarlemmerweg in Amsterdam, waarbij de bril van haar passagier Bomans beschadigde. En Jan Bomans schreef in zijn boek ‘Godfried achteraf bekeken’ dat zijn broer een keer bij Haarlem-Hoog uit de bocht is gevlogen. ‘Hoewel ik zelden zo’n verkreukelde auto heb gezien, mankeerde Godfried niets en mocht hij nog jaren leven.’

Raadpleegt u eventueel ook Facebookpagina Godfried Bomans Genootschap.