Categorieën
Financiën Media Sociaal Súdwest

‘Fundahit’ Allingawier maakt iets los in het dorp: “Wat gebeurt hier allemaal?”

(tekst: Iris Witzenburg Omrop Fryslân)

De verkoop van het stukje oud-museumdorp Allingawier levert bij sommige dorpsbewoners frustraties op. Door de grote hoeveelheid media-aandacht voor de ‘viral fundahit’ lijkt het net of het hele dorp te koop staat

Het is weer even druk in Allingawier. Nu geen busladingen met toeristen voor het museumdorp, die komen al een tijdje niet meer. Maar de open dag van het stuk grond met vier panden dat wordt verkocht, is wel populair.

“We hebben 36 tot 40 groepjes mensen die komen kijken”, zegt eigenaar Hylke Jan Tholen. Hij kocht het stuk grond met de gebouwen van de stichting die het museumdorp Aldfaers Erf opzette.

Belangstelling van buitenaf

Het zijn opvallend veel mensen met een tongval die ver van het Fries af zit. Mensen uit Amersfoort, Rotterdam. De meesten hebben het aanbod gezien ergens in de media.

Dat is nu juist de reden voor ergernis van sommige dorpsbewoners. Die lezen in veel kranten of zien op televisie dat hun hele dorp te koop staat. Zo kreeg voorzitter van dorpsbelang Yme Hempenius de vraag of zijn windmolen in de tuin ook te koop stond.

Leest u verder via: https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/16344654/fundahit-allingawier-maakt-iets-los-in-het-dorp-wat-gebeurt-hier-allemaal