Categorieën
Columns Politiek

FEESTELIJKE ROODGROENE FRACTIEFUSIE

De biologische flessen wijn zijn ontkurkt bij de partijtoppen van PvdA en GroenLinks. In groten getale stemden de leden van beide partijen voor een gemeenschappelijke kandidatenlijst en een identiek programma om aan de Tweede Kamerverkiezingen in november mee te doen. PvdA-leden stemden met 87,9% voor en die van GroenLinks met 91,8%.

Het zijn overtuigende uitslagen en dat mag worden gevierd. PvdA-leider en fractievoorzitter Attje Kuiken zegt op de site van de NOS:

‘Mensen hebben grote behoefte aan verandering, aan lucht. Midden in een politiek van wantrouwen, van tegen elkaar zijn, zeggen wij: nee, we doen het samen.’

Haar woorden hebben betrekking op de aanhang van RoodGroen. Daarbuiten halen mensen hun schouders op. Nederland zit namelijk niet te wachten op vernieuwde links-liberale verhalen aangevuld met een flinterdun sociaaldemocratisch sausje.

De kiezer heeft geen interesse in die opgeklopte verandering waar Kuiken over spreekt. De kiezer heeft behoefte aan een overwogen en standvastig beleid vanuit het politieke midden, zoals Omtzigt in grote lijnen voorstelt.

GroenLinks-leider en fractievoorzitter Jesse Klaver uit zich bij de NOS enigszins realistisch door te zeggen dat Verenigd Links ‘geen gouden bergen’ zal beloven aan de kiezer.

In hoeverre profiteert de SP van de RoodGroene fractiefusie?

Ter linkerzijde is er nog de SP, die niet onder de noemer links-liberaal valt te rangschikken. Op het stembiljet weten afgehaakte kiezers van PvdA en GroenLinks het aan te kruisen hokje van de SP heus wel te vinden.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:

https://nos.nl/collectie/13944/artikel/2483155-pvda-en-groenlinks-met-een-lijst-de-verkiezingen-in-leden-stemmen-massaal-voor