Categorieën
Columns

EEN UITJE DOOR EEN RUITJE

Eind oktober maak ik een treinreisje tussen het traject Leeuwarden-Groningen. Daar zie ik naar uit. Mijn ogen zijn met name gericht op het weidelandschap tussen Buitenpost en Zuidhorn.

Het grote, lege en groene laken aan dit traject vind ik imponerend. Met mijn snuit bijna tegen het ruit kijk ik naar buiten. Dagelijkse treinforensen zijn aan deze landschappelijke schoonheid gewend. Ze lezen onderweg de digitale krant, appen om te vragen of het eten thuis klaarstaat of zeggen tegen het oudste kind dat de hond voor etenstijd nog een keertje uitgelaten moet worden.

Tussen Buitenpost en Zuidhorn vormt station Grijpskerk een treinhalte. Tot in 1991 was Visvliet dat ook. Vervolgens werd station Camminghaburen in Leeuwarden aan het treintraject toegevoegd. In de barre winter van 1979 kwam het leger er aan te pas om treinen, waaronder de eigen trein, bij Visvliet uit te graven uit hoge sneeuwduinen. Het mooie stationnetje van Visvliet werd in 1983 afgebroken. Auteur Bob den Uyl (1930-1992) vond dat ‘een groot verlies voor de Nederlandse cultuur’.

Op de aanstaande treinreis zie ik zeker grote groepen kieviten die zich voorbereiden voor vertrek naar warmere oorden in Afrika. De wijde wereld langs de spoorlijn Leeuwarden-Groningen is zo gek nog niet.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron
https://nl.wikipedia.org/wiki/Station_Visvliet