Categorieën
Cultuur Dieren Interviews

EEN KAUKAAS IS EIGEN BAAS

De Kaukasische Owcharka is een van de meest imponerende hondenrassen ter wereld. Het ras doet al eeuwenlang dienst als bewaker van schapenkuddes en ander vee. Tegen de schemering wordt de Kaukasische Owcharka actiever, omdat beren en wolven in het donker een gevaar vormen voor de kuddes. De Kaukaas is een authentieke gebruikshond die dus in bepaalde situaties zelfstandig optreedt.

Door de val van het IJzeren Gordijn krijgt de Kaukasische Owcharka meer bekendheid in West-Europa en valt het ras af en toe te bewonderen op een hondententoonstelling. De hond is eigenzinnig, waaks en zeer wantrouwend tegenover vreemden. Eigenaren dienen over een brede ervaring met honden en een zelfverzekerde houding te beschikken. Niet iedereen is dus geschikt voor dit ras.

Grietje Papo-Stobbe met de indrukwekkende teef Ceszla.

Het echtpaar Rens Papo en Grietje Stobbe uit Sneek is eigenaar van de Kaukaas. Rens ziet het ras een jaar of tien geleden op televisie en raakt onder de indruk. Hij is gesteld op de Kaukaas vanwege de liefde voor het gezin en het onverschrokken karakter. De Sneekers kopen beide honden, de reu Xandos en de teef Ceszla, bij een fokker in Roemenië.

Belangstellenden dienen dus niet zomaar over te gaan tot aanschaf van de Kaukaas. ‘Zorg dat je de ruimte en financiële middelen hebt om deze hond te onderhouden want hij eet per dag minimaal één kg vers vlees en daarnaast nog een pond brokken’, aldus Rens. En laat je breed informeren bij kenners en goede fokkers, benadrukt hij.

Links de reu Xandos en rechts de teef Ceszla.

De Kaukaas heeft een groot erf nodig, omdat het echte buitenhonden zijn. Met het uitlaten van de Kaukaas is een alerte houding op zijn plaats, want iemand moet in de regel niet te dichtbij komen. Het is verstandig het uitlaatgebied te variëren, want als er te vaak ‘hetzelfde rondje wordt gelopen gaat hij dat ook als eigen terrein zien’. En de Kaukaas is oersterk, zegt Rens tot slot.

Wiebe Dooper