Categorieën
Boeken Fryslân Geschiedenis Godsdienst

Dominee Zelle: een fenomeen in Fryslân!

(tekst: persbericht op Liwwadders.nl)

Dominee Johannes Hendrikus Zelle (1907-1983) uit Leeuwarden was al tijdens zijn leven legendarisch. Door zijn opmerkelijke preken, gedrag en voorkomen trok hij volle kerken en ’s zondags preekte hij soms wel vijf keer. Met bulderende stem wilde hij de mensen bekeren en de psalmen zong hij luidkeels mee. Hij liet daarmee een onvergetelijke indruk achter.

Bearn Bilker, voormalig wethouder van Leeuwarden en oud-burgemeester van Kollumerland en Nieuwkruisland, werkte jarenlang aan het levensverhaal van deze bijzondere dominee. Hoe verliep zijn weg naar het predikantschap? En hoe ontwikkelden de gereformeerde kerken zich gedurende die tijd? Zelle werd slechts eenmaal beroepen, in Rockanje. Na zijn vervroegde emeritaat trok hij door heel Nederland om donderpreken en lezingen over de politiek te houden.

In Friesland was Zelle in een groot aantal gereformeerde kerken een graag geziene gast. Als hij preekte, was de kerk tot de laatste plaats bezet. Een grote, zware man, gitzwart haar dat hij verfde met schoensmeer, en indien mogelijk reisde hij naar zijn preken op een sportfiets. Zelle leefde uitermate sober en was enorm zuinig. Na zijn overlijden bleek dat hij een groot vermogen naliet aan zijn broers en zus.

Genoeg ingrediënten voor een bijzondere en onthullende biografie.

Een tussenweg is er niet. Biografie dominee J.H. Zelle (1907-1983) | Bearn Bilker | ISBN 978 94 6471 139 4 | Hardcover | 504 pagina’s | verkoopprijs € 39,90 | Verschijnt 7 februari bij Noordboek

U kunt ook raadplegen: https://www.liwwadders.nl/dominee-zelle-een-fenomeen-in-fryslan/