Categorieën
Columns Humor

DE FRIESE SINT IS IEDERS VRIND

De pakjesavond is voor de politieke bestuurlijke elite van It Heitelân een genoeglijk gebeuren. CdK Brok zorgt voor de komst van een uitermate burgerlijke en geschikte goedheiligman, twee geëmancipeerde roetpieten en een heuse zwarte piet.

Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden, is een voorname aanwezige op het Sinterklaasfeest. Hij heeft het lootje getrokken van Danny van der Weijde-Hoogstad, Statenlid voor D66. Aangezien Buma te doen heeft met het zware verlies van vijftien Tweede Kamerzetels voor deze partij, krijgt de D66-er een pakje Tempo papieren zakdoekjes voor eventuele huilbuien.  

Abel Kooistra, BBB-fractievoorzitter in de Staten, ontvangt de planner 2024 van Ina Sjerps, de vooraanstaande burgemeester van Harlingen. Kooistra is namelijk iemand die zich nooit aan afspraken houdt en een te brave vazal is van BBB-gedeputeerden Eke Folkerts en Femke Wiersma.

Voormalig gedeputeerde Sjoerd Galema heeft de invitatie van CdK Brok afgezegd, omdat hij in het circuit heeft vernomen dat Irene Overduin, de beste LC-journalist, van dit feestspektakel een verslag schrijft.

Daarentegen is Aant Jelle Soepboer wel van de partij. Het kersverse Tweede Kamerlid voor NSC overhandigt een Fries geschiedenisboek aan Sijbe Knol, FNP-gedeputeerde. Het daarbij horende gedicht van Soepboer duurt maar liefst tien minuten.

Gedeputeerde Matthijs de Vries van de ChristenUnie heeft Jannewietske de Vries, burgemeester van Súdwest, geloot. Hij schenkt haar een originele zakbijbel met het oog op optimaal integer handelen.

Sinterklaas spreekt LC-hoofdredacteur Maarten Pennewaard aan op het gegeven dat hij teveel kletskoek schrijft in zijn columns en daarom ontvangt hij een pakje kletskoekkoekjes van Verkade op basis van honing-appel ingrediënten.

Sietske Poepjes, aankomend burgemeester van Olst-Wijhe, schenkt CdK Brok een vlijmscherpe schaar, omdat hij dol is op het knippen van linten. Een beetje jammer is dat Poepjes een hilarisch gedicht over Brok als Fryske SinneKening niet voor durft te lezen.


In de pauze verlaat Gerrit Hofstra, de woordvoerder van Brok, samen met zijn partner Ingrid Spijkers, hoofdredacteur van Omrop Fryslân, een beetje stiekem deze pakjesavond door de achterdeur. Ze zijn bang voor schut te worden gezet door Jochem Knol, GrienLinks-Statenlid, die het spel Mens erger je niet aan het intellectuele mediapaar wil overhandigen.

Vanwege overbelasting van het elektriciteitsnet valt tijdens de pauze het licht uit. Er wordt daarom besloten de nog resterende pakjes met de Kerstdagen aan te bieden.

Wiebe Dooper