Categorieën
Energie Financiën Politiek Sociaal

D66 wil nieuwe energie voor de economie, door meer steun voor middeninkomens

(tekst: Jan Paternotte, D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer)

Mede door de hoge inflatie en energieprijzen staat de koopkracht
van veel mensen namelijk onder druk. Dit geldt niet alleen voor de laagste inkomens, maar ook veel hardwerkende middeninkomens voelen dit elke keer als zij boodschappen doen of hun rekeningen moeten betalen. De afgelopen weken bleek dat zij de laatste jaren een flinke daling hebben gezien in hun koopkracht. Het is daarom belangrijk dat zij ook een financieel steuntje in de rug krijgen. Daarom presenteert D66 een aanvullend plan waarbij we investeren in de koopkracht van de leraren, verpleegkundigen en installateurs.

Het D66 pakket voor de middeninkomens telt op tot ca. 2 miljard euro per jaar en bestaat uit de volgende onderdelen:


(1) Werken moet lonen

Mensen die werken voor een middeninkomen houden te weinig over van het geld dat ze verdienen. We verhogen de arbeidskorting met 1 miljard euro en geven dit zo vorm dat mensen met een inkomen tussen het wettelijk minimumloon en modaal er het meest op vooruitgaan.

(2) Lagere energierekening

Voor huishoudens, grote vervuilers gaan meer betalen door afbouw fossiele subsidie. We geven huishoudens een korting op hun energierekening en betalen dat door de grootvervuilers meer te laten betalen. Juist huishoudens moeten in de portemonnee meer worden ontzien als het gaat om de energiebelasting die zij betalen, zodat de last van de transitie die we moeten maken niet volledig bij hen terecht komt. We laten grote bedrijven die heel veel gas gebruiken meer betalen. Zo verlagen we de fossiele subsidie, als volgende stap naar het afschaffen van alle fossiele subsidies.

Verkiezingsaffiche uit het tijdperk van Jan Terlouw, jaren zeventig en tachtig.

(3) Compensatie voor de gestegen kosten van de kinderopvang

We verhogen de kinderopvangtoeslag, zodat deze weer aansluit bij de kosten die ouders daadwerkelijk per uur moeten betalen. We zien dat kinderopvang steeds duurder wordt, maar dat de kinderopvangtoeslag niet meestijgt met deze hogere prijzen. Daarom verhogen we de maximaal te vergoeden uurprijs met 7% en bij de buitenschoolse opvang met 8,5%. Dat brengt het maximum uurtarief weer in lijn met de gemiddelde kosten voor kinderopvang waardoor werkende ouders meer geld overhouden. Zo maken we de kinderopvang weer betaalbaar voor alle ouders. Waar we naartoe willen is een stelsel van gratis kinderopvang.

Ook kunt u raadplegen: https://d66.nl/nieuws/nieuwe-energie-voor-de-economie-meer-steun-voor-middeninkomens/