Categorieën
Columns Politiek

BRILJANTE TIMING VAN RUTTE

VVD-premier Rutte kiest een uitgelezen moment om even voor het zomerreces de verhoudingen in het kabinet op scherp te zetten, waardoor zijn kabinet na drie dagen onderhandelingen valt over het asieldossier.

Als er straks verkiezingen worden uitgeschreven, kan Rutte zich presenteren al the man in charge die de asielstroom aanpakte. Daarmee geeft hij het stuurloze CDA, het arrogante D66 en de – te – principiële ChristenUnie het nakijken.

Rutte doorziet het politieke spel briljant. Hij redeneert aan de hand van tegenstellingen en pakt daarbij het perfecte moment hoe te handelen. BBB is in de provincies op kracht, maar landelijk nog niet. Pieter Omtzigt heeft nog geen enkele duidelijkheid gegeven wanneer zijn partij wordt opgericht. Rutte heeft nu al bonuspunten geïncasseerd ten aanzien van Caroline en Pieter als straks de verkiezingscampagne in september losbreekt.

En dan het CDA, waarvan Wopke de geflopte leider is. Zijn partij is electoraal op sterven na dood. Rutte geeft Wopke zijn neoliberale zegen nog mee. De praatgrage Hugo ziet het altijd zitten maar alleen voor zichzelf. Met de aanstaande verkiezingen in november gaat het CDA voor de zoveelste keer op de slachtbank en wordt, naast de ChristenUnie en SGP, de derde christelijke marginale stroming in Nederland.

D66, gehalveerd met de Statenverkiezingen, blijft inhoudelijk stug vasthouden aan klimaatplannen en Tjeerd de Groot houdt zijn anti-attitude tegen de agrarische sector vol. D66 gaat in november een zwaar verlies tegemoet zien.

PVV en Forum blijven allerlei dingen roepen vanaf de zijlijn en blijven partijen met een geringe politieke invloed. Voor GroenLinks en PvdA geldt dat in grote lijnen hetzelfde, alleen zitten die aan de andere kant van het politieke spectrum.

Rutte: dé man waar het voorlopig om draait. En niemand anders.

Wiebe Dooper