Categorieën
Politiek

BRIEF AAN NSC-LEDEN

(tekst: Tweede Kamerfactie NSC)

Vorige week vond de Tweede Kamerverkiezing plaats. Nieuw Sociaal Contract behaalde daarbij 20 zetels: een fantastisch resultaat voor onze nieuwe partij. Via deze weg houden we je op de hoogte van onze stappen in het formatieproces.

Bezoek en brief aan de verkenner
Vandaag is Pieter Omtzigt ontvangen door de verkenner en heeft hij namens de toekomstige NSC-fractie deze brief overhandigd. De conclusie van de brief luidt dat de NSC-fractie op dit moment geen basis ziet om onderhandelingen te starten met de PVV over een meerderheidsregering of een minderheidsregering.

NSC wil eerst duidelijkheid van de PVV over wat bedoeld wordt met het ‘in de ijskast zetten’ van een groot deel van het verkiezingsprogramma. Tweede Kamerleden zweren/beloven trouw aan de Grondwet en het verkiezingsprogramma van de PVV is op een aantal punten duidelijk in strijd met de Grondwet. Hier trekken wij echt een harde grens.

Daarnaast waarschuwen wij de verkenner voor een regering louter over rechts. De uitdagingen waarvoor Nederland staat zijn groot: nieuw bestuur is dringend noodzakelijk, inclusief een versterking van de instituties. Er moeten forse stappen gezet worden voor meer bestaanszekerheid, minder migratie en het bestrijden van de wooncrisis. Daarvoor is meer nodig dan een regering met een smalle basis. Partijen aan de rechterkant hebben bijvoorbeeld op dit moment een minderheid in de Eerste Kamer, wat effectief beleid van een rechtse regering zeer moeilijk zou maken. Daarom is het van belang om van alle partijen te weten hoe ze die grote vraagstukken willen oplossen.

NSC heeft altijd aangegeven dat er een grotere afstand moet bestaan tussen de regering en het parlement. Dit kan ook het moment zijn om na te denken over een zakenkabinet of een extraparlementair kabinet.

Lees hier de brief aan de verkenner.

Wij zullen je op de hoogte houden van de verdere stappen in de formatie.

Hartelijke groet,
De Tweede Kamerfractie van Nieuw Sociaal Contract