Categorieën
Europa Landbouw Sociaal

3000 pluimvee- en varkenshouders ontvangen vergoeding Europees crisisfonds

(tekst: LTO)

3000 pluimvee- en varkenshouders hebben een vergoeding van € 2.700 euro uit het Europese crisisfonds ontvangen. Dit is een uitkering uit het GLB-budget. Eerder dit jaar ontving Nederland 8,1 miljoen euro uit het GLB met als doel veehouders die worden getroffen door hoge voer- en energiekosten soelaas te bieden.

LTO Nederland en POV pleitten er voor dat de Nederlandse overheid dit bedrag verdrievoudigde. In andere Europese landen, zoals Duitsland, gebeurde dit ook. Helaas koos de regering er voor om dat niet te doen. De minister van LNV heeft eerder dit jaar besloten het geld uit te keren aan varkens- en pluimveebedrijven met grond die directe betalingen hebben aangevraagd en de vergroening toepassen, die respectievelijk minimaal 50 varkens of 250 stuks pluimvee hebben.

Het gaat dus om een klein bedrag voor een beperkte groep. Zo vissen veehouders zonder landbouwgrond achter het net. De komende tijd zullen veel ondernemers geconfronteerd worden met zeer forse kostenstijgingen, vooral voor energie. LTO en POV blijven aandringen op overheidssteun voor ondernemers die in deze buitengewone omstandigheden in de problemen komen.

Ook via deze link leest u het artikel: 3000 pluimvee- en varkenshouders ontvangen vergoeding Europees crisisfonds – LTO