Categorieën
Commentaar Fryslân Politiek

Zijn windmolens een serieus thema in Friese formatie?

BinnenlandsBestuur.nl maakt een inhoudelijke rondje langs de politieke velden in de provincies. Het blad geeft een overzicht van allerlei thema’s in de formaties. Voor Fryslân zijn dat windmolens.

In hoeverre zijn windmolens een serieus gespreksthema in Fryslân?

Volgens, het 14 zetels tellende, BBB ‘vervuilen’ windmolens de omgeving om ‘opgelegde doelen’ van Rutte4 te behalen, aldus Maria Bouwman van Binnenlands Bestuur. PvdA, de tweede partij met 5 zetels, is voorstander van meer windmolens. En het CDA met 4 zetels is ook positief.

De windmolens die er zijn blijven staan. En daar gaat BBB niets tegen doen. Onderhandelingsissues kunnen zijn: hoeveel windmolens komen erbij en waar? In het eerste geval wordt er geschoven met aantallen. Daar valt goed uit te komen met ouderwets handjeklap.

Volgend punt: komt er een windmolenpark bij of meer? Ook dat is gemakkelijk bespreekbaar. BBB kan bijvoorbeeld zeggen: het huidige windmolenpark X staat nog niet vol en plaats daarin extra molens. BBB doet vervolgens het voorstel om een tweede beoogd windmolenpark minder groot te maken.

Het derde windmolenpark, aldus BBB, wordt gedurende de collegeperiode (2023-2027) een gespreksvraagstuk met directe betrokkenheid van allerlei maatschappelijke organisaties, zoals Partij van de Dieren in grote lijnen voorstelt.

Het antwoord luidt:
windmolens vormen geen serieus gespreksthema.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:
https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/formeren-van-colleges-van-start-dit-vinden-de-grootste-partijen-van