Categorieën
Cultuur Nederland

Wankele wieken zorgen voor steeds meer stilstaande molens

(tekst: Michel van der Velde, onlineredacteur NOS)

Tientallen molens in Nederland staan stil en kunnen voorlopig niet draaien. Ze wachten op nieuwe roeden, die een hoop geld kosten. Naar verwachting hebben honderden Nederlandse molens de komende tien jaar nieuwe roeden nodig.

Roeden zijn een belangrijk onderdeel van de molen. Het zijn de twee balken die samen het kruis van de wieken vormen. In 2020 en 2021 braken plotseling roeden af bij molens in Goudriaan (Zuid-Holland), Schermerhorn (Noord-Holland) en Nieuw-Scheemda (Groningen).

Vereniging De Hollandsche Molen schrok en adviseerde om alle molens goed te controleren voor er meer ongelukken gebeuren waar ook slachtoffers bij zouden kunnen vallen. Die controles brachten in het hele land problemen aan het licht.

In Zeeland staan nu zeker negen molens stil vanwege (mogelijke) problemen met de roeden. Die moeten worden vervangen voor ze weer kunnen draaien. In Utrecht gaat het om zeker veertien stilstaande molens, meldde RTV Utrecht vorige maand.

Het totale overzicht van Nederland ontbreekt, omdat niet alle molenproblemen bij De Hollandsche Molen worden gemeld. De belangenvereniging schat in dat honderden molens met roedeproblemen te maken krijgen.

Leest u verder via: https://nos.nl/artikel/2514967-wankele-wieken-zorgen-voor-steeds-meer-stilstaande-molens