Categorieën
Commentaar Politiek

WAARTOE LEIDT DE HOOP VAN KUIKEN EN KLAVER?

Op maandag 20 maart besteedt Attje Kuiken, PvdA-partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer, aandacht aan de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen op de partijsite.

De PvdA wint één zetel in de senaat. GroenLinks heeft het succes van de vorige verkiezingen geëvenaard. Samen gaan we in de Eerste Kamer één groot links blok vormen. Daar ben ik trots op.

Kuiken toont zich realistisch door te schrijven dat er ook provincies zijn ‘waar we op meer hadden gehoopt’. Daarmee bedoelt ze onder meer Fryslân waar de PvdA terugviel van 6 naar 5 zetels. En het is geen gedane zaak of de Friese sociaaldemocraten deel uitmaken van een komend college van Gedeputeerde Staten. Ook in andere provincies is dat nog afwachten.

PvdA en GroenLinks vormen in de Eerste Kamer een fractie. Jesse Klaver sprak in december 2022 – ook al – de hoop uit om een ijzersterk links blok te vormen in de senaat. Hij had toen, net als veel anderen, de enorme winst van BBB niet durven te voorspellen.

Vanwege inhoudelijke verschillen in het lastige landbouwdossier houdt BBB vrijwel zeker samenwerking met GroenLinks in bepaalde provincies op afstand. Dat is tegen het zere been van Klaver.

Provinciale politiek kan in de jaren 2023-2027 interessant worden. Met name als PvdA deelneemt aan bepaalde colleges van GS en GroenLinks niet. Hoe worden toekomstige knelpunten in de regio op elkaar afgestemd en vervolgens met de senaatfractie van PvdA-GroenLinks? Zoiets knarst.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.pvda.nl/nieuws/samen-staan-we-sterk/

https://groenlinks.nl/nieuws/pvda-en-groenlinks-presenteren-lijsten-eerste-kamer-gezamenlijk-de-grootste