Categorieën
Bolsward Gezondheid Politiek Sneek Sociaal Súdwest Workum Zorg

VWS wil af van 45minutennorm en wethouder Poelman (SWF) benadrukt zorg dichtbij

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil af van de 45minutennorm: een wettelijke regel voor de spreiding van spoedzorg in ziekenhuizen. PvdA-wethouder Marianne Poelman van Súdwest-Fryslân (SWF) stelt daar kritische kanttekeningen bij en benadrukt de betekenis van zorg dichtbij.

Wethouder Poelman vertelt tegen Omrop Fryslân dat de essentie van acute zorg in zijn geheel moet worden gezien. Ze bedoelt daar vooral mee dat de zorg in een plattelandsgemeente als Súdwest met behoorlijke afstanden anders dient te worden georganiseerd dan in Zoetermeer of Den Haag. In het afgelegen Stavoren of Hindelopen blijft in het geval van bijvoorbeeld zwangerschap directe zorg dichtbij noodzakelijk, aldus Poelman.

In de organisatie van zorg gaat het er verder om ongelijke kansen en risico’s te vermijden. Ook is ze zich ervan bewust dat gemeenten geen beslissingsbevoegdheid hebben over de 45minutennorm, maar de PvdA-wethouder geeft wel graag een signaal aan de inwoners van Súdwest af. En dat doet Poelman ook op woensdag 24 januari als ze een bezoek brengt aan het ministerie van VWS in Den Haag.

Ook is de 45 minutennorm door de Tweede Kamer controversieel verklaard, waardoor het demissionaire kabinet geen besluit mag nemen. Naast Súdwest zijn er nog 28 andere gemeenten met een streekziekenhuis die te maken hebben met dezelfde zorgvraagstukken. Poelman vindt het gezamenlijke verhaal relevant waarin fabels en feiten worden onderscheiden.

WD