Categorieën
Cultuur Súdwest

VOLOP ACTIE TIJDENS OPENINGSWEEKEND IN KAZEMATTENMUSEUM

(tekst: Kazemattenmuseum Kornwerderzand)

De opening van het nieuwe seizoen van het Kazemattenmuseum valt dit jaar gedeeltelijk samen met de Nationale Museumweek. Op zaterdag 6 en zondag 7 april is er van alles te beleven in en om het museum. Ook dit jaar is het landelijke thema “Leen een museumkaart tijdens museumweek”.

Radiozendamateurs

Op zaterdag 6 en zondag 7 april zijn radiozendamateurs in het Kazemattenmuseum.

Zij maken met hun radiozendapparatuur radioverbindingen met hun collega’s over de hele wereld. Dat doen ze met spraak, telefonie, maar ook met gebruik van morse tekens en telegrafie. Naast apparatuur hebben ze ook antennes nodig om de radiosignalen uit te zenden. Er worden uitgebreide demonstraties gegeven. Een leuke bezigheid voor jong en oud is het seinen van je eigen naam. Lukt het dan krijg je als aandenken een mooi certificaat. De zendamateurs gebruiken oude legerzenders. Deze apparatuur wordt door hen zelf in goede conditie gehouden. Leuk om eens te kijken hoe de legereenheden vroeger met elkaar radiocontact onderhielden.

Radio uit Halifax

Kazemattenvrijwilliger Arjen de Boer uit Bolsward is in zijn vrije tijd bezig met het opknappen van historische objecten. Uit een privéverzameling in Engeland wist hij een radio te bemachtigen, afkomstig uit de Halifax LK835. De bommenwerper stortte in 1944 neer in een veenmoeras in Wales. Het toestel was onbestuurbaar geworden. Na 80 jaar zwijgen heeft Arjen de zeer slecht uitziende radio weer aan de praat gekregen. En dat laat hij graag aan het publiek horen op 6 en 7 april.

Re-enactment

Ook zijn er tijdens het weekend weer re-enactmentgroepen. Zij vormen een ‘levende geschiedenis’ en beelden historische gebeurtenissen uit of spelen deze na. De deelnemers zijn in historische uniformen of kleding. Aanwezig zijn de groep DKA (Dutch Kust Artillerie), Onze Marine Living History Group, de historische brigade van de Marechaussee, het Korps politietroepen en Nederland Paraat. Een andere groep beeldt de Prinses Irenebrigade uit. En tenslotte is er de groep Binnenlandse Strijdkrachten met stafbevelhebber Prins Bernhard.

Zeekadettenkorps Harlingen

De zeekadetten uit Harlingen leggen met de “Sittard” aan bij de ligpalen tussen de brug en de schutsluis. Bezoekers van het Kazemattenmuseum zijn welkom om een kijkje te komen nemen op het schip.

De “Sittard”. © Kazemattenmuseum

Het zeekadetkorps is een maritieme jeugdvereniging voor jongens en meisjes tussen de 11 en 18 jaar. Bij alles wat er aan boord te doen is leveren kadetten hun bijdrage.

Het korpsschip Sittard is een voormalige mijnenveger en is gebouwd in de vijftiger jaren met steun van de Amerikaanse overheid als onderdeel van het Marshallplan. Het schip is van hout gebouwd, over aluminium spanten. Dit is gedaan om het schip a-magnetisch te maken. Het schip doet dienst als varend thuishonk en opleidingschip voor het korps.