Categorieën
Fryslân Ingezonden Politiek

Tijd voor een nieuw volkslied passend bij de huidige politieke ontwikkelingen. Misschien kan burgemeester Buma (CDA) hier en daar een balletje opwerpen

Omtzigt legde de PVV aan banden

(tekst: ingezonden stuk op Liwwadders.nl van A. de Boer)

Bij de recente landelijke verkiezingen boekte de PVV van Geert Wilders een frappante overwinning. Het land worstelt daar mee. Dankzij de NSC van Pieter Omtzigt – in de onderhandelingen over een toekomstig kabinet – is tot dusver de PVV sterk aan banden gelegd. De linkse partijen hebben de boot zo tamelijk gemist. Als zij hadden ingespeeld op de mogelijkheden van een extraparlementair kabinet, zoals sterk bepleit door NSC, dan hadden ze een succes kunnen boeken. Nu staan ze met lege handen.

Dat geldt ook voor het CDA, bij de verkiezingen ingestort. De nieuwe leider Bontenbal schermt met het ‘democratisch ethos’. Uit een gesprek in Trouw met de voormalige CDA-voorman Hirsch Ballin bleek dat deze oudgediende Bontenbal de mooie gedachten heeft ingefluisterd. Hadden Heerma, Hoekstra, Buma en andere coryfeeën maar eerder naar Hirsch Ballin geluisterd. Binnen het laatste kabinet Rutte – jammerlijk gestrand – ontstond binnen het het CDA, onder de wankele leiding van Hoekstra – grote onrust. De angst voor de opkomst van BBB greep om zich heen. Hoekstra begon te morrelen aan de afspraken. Het begin van het einde. Wonderbaarlijk blijft dat de ongelukkig opererende Hoekstra vervolgens wel Eurocommissaris voor Nederland mocht worden. Bontenbal zou iets meer bescheidenheid in acht kunnen nemen.

De opkomst van eerst BBB en vervolgens PVV is vooral beïnvloed door het gebrekkig functioneren van de kabinetten Rutte. Zelfs de opvolger binnnen de VVD – mevrouw Yesilgöz – kwam tijdens de verkiezingscampagne tot de ontdekking dat Rutte over de houdbaarheidsdatum heen was. Zo heeft iedereen als het te pas komt zijn eigen ‘epifaan’ moment. Een nieuw volkslied is zo’n idee.

Leest u verder via: https://www.liwwadders.nl/tijd-voor-een-nieuw-volkslied-passend-bij-de-huidige-politieke-ontwikkelingen-misschien-kan-burgemeester-buma-cda-hier-en-daar-een-balletje-opwerpen/