Categorieën
Cultuur Ethiek Juridisch

Strafrechtadvocaten: kwestie Kasem raakt kernwaarde advocatuur

(tekst: NOS nieuws)

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten heeft bezorgd gereageerd op het nieuws over Khalid Kasem. De talkshowpresentator zou vroeger, toen hij strafadvocaat was, hebben geprobeerd een ambtenaar om te kopen. Voorzitter Dennis Wolters spreekt van een heel ernstige zaak, omdat de integriteit van advocaten in het geding is.

“En dan heb je natuurlijk ook gewoon te maken met een strafbaar feit”, zegt Wolters in het NOS Radio 1 Journaal. “Misschien gaat ook het Openbaar Ministerie onderzoek doen, maar ik verwacht in eerste instantie zeker een onderzoek van de deken van de Orde van Advocaten.” Wolters benadrukt dat er nog niets vaststaat. “Maar het is een zware aantijging, en wij volgen het op de voet.”

Peter R. de Vries

Kasem zou tijdens zijn carrière als advocaat een ambtenaar van de Dienst Justitiële Inrichtingen hebben omgekocht om een cliënt vervroegd vrij te krijgen. Hij zou dat in 2019 hebben verteld aan Peter R. de Vries, met wie hij destijds een advocatenkantoor had. Volgens het AD, dat de kwestie gisteren naar buiten bracht, heeft De Vries gesprekken met Kasem hierover opgenomen. Kasem zelf ontkent en zegt dat de gesprekken verkeerd worden geïnterpreteerd.

Leest u verder via: https://nos.nl/artikel/2503925-strafrechtadvocaten-kwestie-kasem-raakt-kernwaarde-advocatuur