Categorieën
Commentaar

STIKSTOFCRISIS BLIJFT IN IMPASSE

Het overleg om uit de stikstofcrisis te komen tussen Remkes, namens Rutte IV, en LTO, vertegenwoordiger van alle boerenorganisaties, heeft niets opgeleverd. Daar is het ook nog te vroeg voor.

Volgens LTO-voorman Sjaak van der Tak is er geen beweging zichtbaar en hebben ‘premier Rutte en de betrokken ministers hebben uiteindelijk niet genoeg geboden, vindt hij’, aldus de NOS. En: ‘Voor nu is het klaar. Wat er nu ligt, is te weinig. De bal ligt bij het kabinet. Het is aan hen om de vertrouwensbreuk te herstellen en met oplossingen voor de boeren te komen’, zegt Van der Tak op de site van Veldpost. (bron: https://www.veld-post.nl/artikel/518892-sjaak-van-der-tak-laat-het-ware-boerengezicht-zien/)

Schoonheid in verval van boerenschuur. © Hetty Radelaar.

Even voor half vier schrijft de NOS dat Remkes spreekt over een ‘stevige vertrouwenscrisis’ maar dat er sprake was van een ‘constructief gesprek’. Premier Rutte Rutte heeft het over een ‘open gesprek’ gepaard gaand met ‘veel emoties en grote zorgen’. Daarnaast spreekt hij excuses uit voor gebrekkige communicatie. Rutte wijst daarbij specifiek naar ‘het kaartje dat op 10 juni bij stikstofplannen van Van der Wal zat’. (bron: https://nos.nl/video/2439501-rutte-over-gesprek-met-boerenorganisaties-veel-emoties-en-grote-zorgen)

‘Als ik zo de stemming een beetje proef, denk ik dat je je kunt opmaken voor de hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft’, zegt voorman Mark van den Oever op de site van De Telegraaf. (bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1739554076/farmers-defence-force-dreigt-na-boerenoverleg-maak-je-op-voor-hardste-acties-ooit)

Graanveld in Limburg. © Annemie de Wijk

De kans bestaat dat dit eerste verkennende gesprek een averechts effect heeft. De boerenorganisaties zitten dieper in de schuur verschanst. Rutte is aan de kwaliteiten van Remkes overgeleverd. De politieke nummer één van Nederland had beter kunnen inzetten op meer dan een enkele gespreksleider, onder wie bijvoorbeeld oud-minister Veerman van Landbouw (CDA). Rutte begrijpt zo langzamerhand heel goed dat zijn politieke toekomst met deze zware crisis aan een zijden draadje hangt.

WD