Categorieën
Bolsward Cultuur Geschiedenis Súdwest

Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument

(tekst: persbericht Kazemattenmuseum)

In het Kazemattenmuseum staan drie monumenten. Twee ervan zijn al geadopteerd door scholen. Het Marinemonument wordt nu geadopteerd door Scouting Jambowa Bolsward.

Het Kazemattenmuseum is blij dat nu ook het Marinemonument op het monumentenplein is geadopteerd. De twee andere monumenten die kapitein Boers/luitenant Ham en de in de Wonsstelling omgekomen militairen gedenken, zijn eerder al geadopteerd door CBS De Ark uit Makkum en de Johan Willem Frisoschool uit Leeuwarden. Jaarlijks op 4 mei leggen leerlingen van deze scholen bloemen bij die monumenten.

Scouting Jambowa

Scoutinggroep Jambowa adopteert het monument erg graag en vol trots. “Het monument is een eerbetoon aan hen die hun leven op het spel hebben gezet voor onze vrijheid. En terwijl we stilstaan bij hun moedige daden, kunnen we niet anders dan onze diepste waardering tonen voor hun offer. Wij waarderen het ontzettend dat het museum ons benaderd heeft om de handen in één te slaan.”, aldus de scoutinggroep.

De leiding van Jambowa bestaat uit meer dan 20 vrijwilligers. Ze begeleiden de 60 jeugdleden van de leeftijdsgroep 4 tot en met 21 jaar. “Tijdens de museumnacht in 2023 is de groepleiding van de Scouts langs geweest, zij begeleiden 11 t/m 15 jarige leden en hebben een hele leuke groep vrijwilligers ontmoet. Uit dit alles en vooral het museum zijn wij dus erg geïnteresseerd geraakt in het museum en zeggen als groep volmondig ja op het aanbod het monument te adopteren” en daarnaast een samenwerking aan te gaan. Aldus Moiko Wolfert van Scouting Jambowa Bolsward.
Wij willen graag zoveel als wij maar kunnen aanhaken op belangrijke dagen in het museum en onszelf laten zien. Daarmee zullen scoutinggroepen landelijk en mogelijk ook in het buitenland hier lucht van krijgen. Ideeën genoeg wat hieruit kan voortvloeien!“

Marinemonument

Het Marinemonument is opgericht ter nagedachtenis aan 17 bemanningsleden van de Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau. Na het verlenen van ondersteuning aan de strijd op Kornwerderzand en het buiten gevecht stellen van Duitse kanonnen op de Friese kust werd de Johan Maurits van Nassau op weg naar Engeland op 14 mei 1940 door Duitse vliegtuigen tot zinken gebracht. 17 bemanningsleden kwamen om het leven. Het monument is ontworpen door Hennie Beverdam. Op 7 april 2005 is het onthuld door de commandant Zeemacht, vice-admiraal J. van der Aa.

Activiteit Jambowa

Op zaterdag 6 april zal Jambowa aanwezig zijn in het Kazemattenmuseum met een speciale activiteit. Jambowa verzorgt het eten voor de vrijwilligers van het museum en genodigden. Er is sfeervolle muziek en een bijzondere sfeer. Voor de kinderen is er van alles te beleven. Het museumweekend belooft dus een unieke ervaring te worden, met onder andere re-enactmentgroepen in oude uniformen. Zij creëren de meest realistische sfeer die je je maar kunt voorstellen. Ook zijn er radiozendamateurs die je uitdagen je eigen naam in morsecode te versturen met als beloning een certificaat en de Zeekadetten uit Harlingen leggen aan met de “Sittard”. En dan zijn er ook nog oude legervoertuigen te bewonderen.