Categorieën
Overheid Sociaal

RVS en SCP ontwikkelen leermodule Mensbeelden bij beleid

(tekst: Sociaal en Cultureel Planbureau)

Mensbeelden in beleid, er wordt veel over gesproken en er is veel over te lezen. Het is belangrijk, want mensbeelden liggen ten grondslag aan beleid en hebben dus veel invloed op hoe beleid uitpakt. Hoe haal je die mensbeelden boven tafel? En sluiten ze aan bij de mensen voor wie het beleid bedoeld is? 

Met deze veel gestelde vragen in het achterhoofd, hebben de Raad  voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)  de handen ineen geslagen en het vizier op de beleidsmakers en de praktijk gericht. Het resultaat is deze leermodule waarmee beleidsmakers zelf aan de slag kunnen met mensbeelden. In de leermodule leer je wat mensbeelden zijn, en welke onbedoelde neveneffecten ze kunnen hebben in beleid. Je leert ze herkennen in je eigen werkcontext en hoe je er met elkaar over in gesprek kunt. 

Mensbeelden zijn onmisbaar bij de totstandkoming van beleid, door ze te expliciteren kun je controleren of het beleid de mensen bereikt voor wie het bedoeld is. Hiermee is de kans groter dat het beleid effectief is. Strookt het mensbeeld dat ten grondslag ligt aan het beleid niet met de realiteit dan is de kans groot dat het beleid niet doeltreffend is. In het slechtste geval is de invloed van mensbeelden desastreus, denk aan het toeslagenschandaal.

In deze leermodule combineren we theorie met opdrachten en voorbeelden uit de praktijk. We streven  ernaar dat je kennis en ervaringen over mensbeelden in jouw dagelijks werk integreert. De opdrachten zijn ingestoken om de nieuwsgierigheid naar de mensbeelden te prikkelen. De voorbeelden uit de praktijk geven inzicht in hoe mensbeelden kunnen uitpakken in de uitvoering. 

Onze speciale dank gaat uit naar alle mensen die hun kennis met ons wilden delen voor deze leermodule. En in het bijzonder Cynthia Claudius, Juul van Schaijk en Bert-Jan Trommel voor hun verhaal in de video’s.

Ook kunt u raadplegen: https://www.scp.nl/actueel/nieuws/2024/04/19/rvs-en-scp-ontwikkelen-leermodule-mensbeelden-bij-beleid