Categorieën
Commentaar Politiek Sociaal

Rutte IV naar VVD-fractie voor asieldeal

Wederom is er spanning in Rutte IV. De wet om gemeenten te verplichten asielzoekers op te vangen, stuit op kritiek van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Rutte verschijnt dinsdagochtend 8 november bij het overleg van de eigen liberale fractie voor nadere uitleg. Een zeer ongewone stap.

De regeringspartijen voeren reeds maanden overleg over de wet. Dit weekeinde kwam er nog geen overeenstemming. De VVD-fractie ziet weinig heil in een opvangplicht en die opstelling druist in tegen de voornemens van de eigen staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). D66, CDA en de ChristenUnie steunen hem wel.

Ondanks de steun van het CDA doen Hoekstra en De Jonge in een eerder stadium kritische uitspraken over het asielbeleid. Op het partijcongres van afgelopen zaterdag 5 november, zegt partijleider Wopke Hoekstra: “Een van de moeilijke keuzes die voor ons ligt gaat over migratie. In de eerste 9 maanden van dit jaar is onze bevolking door migratie met meer dan 190.000 mensen toegenomen.” En: “Volgens mij ziet iedereen dat dit onze spankracht als samenleving overstijgt. Migratie overkomt ons, en we hebben er simpelweg te weinig grip op. Dit is op deze manier niet vol te houden. Daarvoor hebben we niet de ruimte, en niet de woningen.”

Op vrijdag 23 september beweert CDA-minister Hugo de Jonge in het Nederlands Dagblad “dat we niet jaarlijks met een stad als Zoetermeer kunnen groeien”. En hij vindt dat het migratiesaldo “heel veel omlaag” moet.

Rutte IV zit boordevol opportunisme.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen

https://www.nu.nl/politiek/6234533/overleg-over-asiel-zit-muurvast-rutte-gaat-dinsdag-langs-bij-vvd-fractie.html

https://www.cda.nl/actueel/nieuws/wopke-hoekstra-samen-is-de-enige-oplossing

https://www.nd.nl/nieuws/politiek/1143003/woonminister-hugo-de-jonge-deze-bevolkingsgroei-kunnen-we-niet-