Categorieën
Juridisch Natuur en milieu Overheid Politiek

‘Rechtszaken tegen de Staat schaden het vertrouwen in de politiek’

(tekst: Nieuwsuur op NOS.nl)

Met de Urgenda-klimaatzaak als voorbeeld beginnen belangenorganisaties steeds vaker rechtszaken tegen de Staat. Ze willen via de rechter politiek beleid afdwingen dat volgens hen in het belang is van een groep mensen, soms zelfs alle Nederlanders. Gisteren oordeelde de rechter dat de overheid jarenlang heeft verzuimd omwonenden van Schiphol te beschermen tegen lawaai.

De rechter vindt dat de Staat zich moet houden aan haar eigen regels en daarmee de mensenrechten moet waarborgen van mensen die te maken hebben met geluidsoverlast. Volgens Khadija Arib, voorzitter van de omwonendenraad Schiphol, betekent de uitspraak eindelijk erkenning in een zaak die zich al decennialang voortsleept.

Leermoment

Dat de rechter de overheid nu weer op de vingers tikt is volgens Arib “een leermoment” voor de politiek. “De staat moet z’n burgers beschermen. Omwonenden van Schiphol zijn jaren bezig geweest en de geluidshinder werd alleen maar erger. Dan rest burgers niets anders dan naar de rechter te stappen.”

Leest u verder via: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2513628-rechtszaken-tegen-de-staat-schaden-het-vertrouwen-in-de-politiek