Categorieën
Europa Niet gecategoriseerd Onderzoek Politiek

PVV en GroenLinks-PvdA even groot in laatste zetelpeiling voor Europese verkiezingen

(tekst: EenVandaag)

Een dag voor de verkiezingen staan de PVV en GroenLinks-PvdA allebei op 8 zetels. Dat blijkt uit de slotpeiling voor het Europees Parlement van EenVandaag en Ipsos I&O. Ze zijn hiermee virtueel de grootste partijen.

De partijen staan daarmee op vrijwel gelijke hoogte als een week geleden.

PVV stijgt flink

Bij de vorige Europese verkiezingen in 2019 werd de PvdA met 6 zetels de grootste. GroenLinks haalde toen 3 zetels, opgeteld 9. Nu doen ze als één partij mee en blijven ze met 8 zetels samen dus vrijwel gelijk in de peiling.

De PVV boekt juist virtuele winst. Die partij kreeg door herverdeling van zetels na de brexit één zetel toegewezen, en haalt nu 7 zetels meer.

Verschil met Tweede Kamerpeiling

Terwijl deze partijen in de Europese peiling dus op gelijke hoogte staan, zit er in de peiling voor de Kamer juist een groot verschil tussen de twee.

Ook landelijk zijn de PVV en GroenLinks-PvdA de twee grootste partijen, maar daar is de PVV met 48 zetels ongeveer twee keer zo groot als de partij van Timmermans: die staat op 24.

2 zetels

De VVD heeft nu 5 leden in het Europees Parlement en houdt die in deze peiling ook. Het CDA halveert en komt op 2. Ook D66 staat op 2, en blijft daarmee stabiel vergeleken met de vorige verkiezingen.

NSC deed, net als BBB, in 2019 nog niet mee. NSC staat deze week op 2 zetels, BBB op 1.

Ook kunt u raadplegen: https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/pvv-en-groenlinks-pvda-even-groot-in-laatste-zetelpeiling-voor-europese-verkiezingen/