Categorieën
Sneek Súdwest Verkeer

Proef autoluwe Sneeker binnenstad in 2023

B&W van Súdwest stelt dat de binnenstad van Sneek teveel wordt gebruikt als doorgangsroute voor gemotoriseerd verkeer. ‘Een autoluwe binnenstad zou er voor kunnen zorgen dat Sneek een aantrekkelijke plek is waar inwoners en bezoekers graag komen en verblijven’, schrijft de gemeente.

Om te onderzoeken of dit het gewenste effect heeft, vindt volgend jaar oktober proef plaats waarin de binnenstad deels wordt afgesloten. De gemeente sluit tijdens de proefperiode het doorgaande verkeer op een paar punten af. Halverwege de Singel, de Harinxmakade en op de Prins Hendrikkade mag het verkeer tussen 12.00 uur en 18.00 uur niet doorrijden.

De gemeente beweert dat het doorgaand verkeer in de binnenstad van Sneek toeneemt. ‘Dagelijks rijden er zo’n 10.000 voertuigen door het centrum. Daarvan rijden veel mensen door de stad zonder dat ze daar op bezoek gaan, boodschappen doen of willen parkeren. Fietsers en voetgangers, zowel bewoners als bezoekers, ervaren veel overlast van dat doorgaande verkeer’, aldus Súdwest.

Wethouder Michel Rietman, verantwoordelijk voor verkeer, zegt dat het een grote, maar noodzakelijke stap is: ‘We willen in de binnenstad meer ruimte creëren, maar dat lukt niet met zoveel verkeer. Het centrum slibt dicht met doorgaand verkeer en dat zorgt voor onveilige situaties.’

Inwoners, ondernemers en andere belangstellenden kunnen via een enquête hun mening geven en hun zorgen kenbaar maken. Dat neemt de gemeente mee in de voorbereiding van de proef. Wie mee wil denken, kan op de website www.swf.frl/autoluwebinnenstad de enquête invullen. De gemeente houdt donderdag 8 december van 16:30-19:30 uur op het Waltaplein in Sneek een inloopbijeenkomst over de proef autoluwe binnenstad Sneek.