Categorieën
Commentaar Fryslân Politiek

Peilingen Fryslân: BBB bovenaan. T.a.v. 2019: verlies CDA acceptabel en Forum voor Democratie bijna gelijk, aldus LC

Dit infopodium legt vier gehouden peilingen ten aanzien van de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag 15 maart naast elkaar. Deze uitkomsten worden ook tegen het licht gehouden tegenover de Statenverkiezingen van 2019, waarvan de uitslagen in de eerste kolom zijn verwerkt.

De FNP voert een actieve campagne!

Het hoeft nauwelijks betoog dat BBB in alle peilingen bovenaan staat. De debuterende partij, onder leiding van Caroline van der Plas, haalt veel stemmen vandaan bij het CDA. BBB neemt de toonaangevende rol als plattelandspartij over van de christendemocraten. Elementaire vragen zijn: heeft BBB voldoende kwaliteit in huis om straks op bestuurlijk niveau een rol te spelen in de provincies? En hoe CDA-light is BBB dan echt?

Hoe scoort de VVD met lijsttrekker Avine Fokkens op 15 maart?

Opvallend is het verschil in het aantal gepeilde zetels van BBB door enerzijds I&O Research en anderzijds die van LC/Bureau Enigma Research. Bij I&O staat BBB op 10 en in de LC-weergave worden ruim 7 zetels genoteerd. Een ander opvallend onderscheid in beide peilingen heeft betrekking op het CDA. I&O peilt er 3 en LC (Bureau Enigma Research) ruim 5 zetels. CDA-lijsttrekker Friso Douwstra is uitermate benieuwd natuurlijk.

CDA-lijsttrekker Friso Douwstra.

Verder is opmerkelijk dat, volgens de LC (Bureau Enigma Research), het verlies van Forum voor Democratie in Fryslân behoorlijk meevalt en deze slechts 1 zetel afstaat, waardoor deze partij uitkomt op 5. Gaat FvD in It Heitelân dat aantal waarmaken? De andere drie: EenVandaag/Ipsos, I&O en peil.nl schatten het aantal FVD-zetels in Fryslân op 2.

Daarnaast scoort de Friese VVD bij LC (Bureau Enigma Research) nog geen 2 zetels, terwijl de anderen 4 weergeven. Ook vallen in de metingen tussen die van de LC en overige bureaus ruime verschillen te constateren bij D66, ChristenUnie en SP.

LC-artikel van 11 maart over de peiling van Bureau Enigma Research.

Kijkt u verder naar andere verschillen en/of overeenkomsten. De FNP is in deze beschouwing niet meegenomen.

Presentatie peilingen
EenVandaag/Ipsos: 2 maart
I&O Research: 11 maart
Peil.nl: 12 maart
LC (Bureau Enigma Research): 11 maart

Wiebe Dooper